به گزارش فرارو، ستاد ملی کرونا ۱۹ مرداد ماه، قواعد برگزاری مراسمهای عزاداری در ایام محرم را اعلام کرد. پروتکل اعلام شده چند نکته مهم دارد. اول اینکه مراسمها باید صرفا در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله گذاری (از هر طرف حداقل دو متر) و تجمعات حداقلی برگزار شود. دوم؛ زمان مراسم حداکثر دو ساعت باشد. سوم؛ تردد هیاتها و استفاده از طبل و سنج و و وسایل مشابه ممنوع است. سوم؛ استفاده مستمر از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی.
در همین راستا بسیاری از هیاتها و گروههای مذهبی حمایت خود از دستور العمل دولت را اعلام کردهاند و میگویند از آن تبعیت میکنند. حتی برخی هیاتها اعلام کردهاند مراسم عزاداری برگزار نمیکنند.
با این حال از سختگیریهای صورت گرفته توسط ستاد کرونا انتقادهایی شده است. برخی میگویند وزارت بهداشت در اعلام دستورالعملهای برگزاری مراسم محرم دچار تناقض شده و دستورالعمل اعلامی با گفتههای پیشین مقامات همخوانی ندارد. این عده میگویند پیشتر وزارت بهداشت اعلام کرده که برگزاری مراسم در فضای بسته در شرایط خاصی امکانپذیر است و حالا میگوید ممنوع است.
میثم مطیعی مداح مشهور یکی از منتقدان است. او روز سه شنبه با اشاره به سخنان معاون وزیر بهداشت که تاکید کرده بود که مراسم عزاداری در فضای بسته ممنوع است، در توئیتی نوشت: «آقای معاون وزیر! حداقل ۱۰ روز قبل اعلام کردید عزاداری در مکان سربسته با سقف بالای ۶ متر مصداق فضای باز است و مشکلی ندارد. امروز و تنها ۴۸ ساعت قبل از آغاز محرم گفتید برگزاری هرگونه مراسم در فضای سربسته ممنوع است. حرف قبلی شما که محصول کار کارشناسی بود عوض شد. ویروس جهش کرده؟»
او در توئیت دیگری افزود: «مردم شریف بدانند که با این تصمیم خلق الساعه، حداقل ۲۰۰۰ مراسم مهم در کشور تعطیل شده و یا حداقل لطمه جدی میخورد. مثلاً در شهری مثل بوشهر با آن درجه بالای رطوبت هوا میشود مراسم را از زیر سقف و همراه با تهویه آورد در فضای باز و شدیداً گرم برگزار کرد؟»
میثم مطیعی در توئیت سوم خود درباره انگیزه مقامات مسئول در تعیین مقررا سخت گیرانه شبهه ایجاد کرد و نوشت: «ما هیأتیها از روز اول یک حرف زدیم و هنوز هم پای همان حرفمان ایستادهایم. ما گفتیم تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم و سلامت مردم بیش از دیگران، برای ما هیأتیها مهم است، اما شما هر روز حرف عوض کردید. خدا کند اغراض دیگری پشت این تغییرات مکرر نهفته نباشد.»
تلاش برای آماده سازی یک محوطه باز برای برگزاری عزاداری
هزینههای زیاد اجرای پروتکلها
اجرای پروتکلهای مقابله با کرونا مشکلات دیگری را هم به هیاتهای عزاداری تحمیل کرده است. هیأت عبدالله بنالحسن (ع) با مدیحه سرایی حنیف طاهری نیز از مراسم قرائت دعای عرفه و جشن عید غدیر برای رعایت هرچه بهتر پروتکلهای بهداشتی مجالس خود را به پادگان ۰۶ ارتش در چهارراه پاسداران منتقل کرد.
مبارکی با اشاره به اینکه برگزاری جلسه در فضای باز هزینهها را تاحدود ۳ برابر افزایش داده است، میگوید: «تأمین صوت در فضای باز، تعبیه تلویزیون شهری در فضاهای بسیار بزرگ، نیاز به نیروهای انسانی بیشتر، روند آمادهسازی زمانبر محیط از جمله کارهایی است که برگزاری جلسه در فضای باز به همراه دارد.»
به این ترتیب به نظر میرسد هیاتهای عزاداری خیلی از مقرارات سختگیرانه راضی نیستند با این حال پس از توصیه اکید رهبر انقلاب به اجرای دستورات ستاد ملی کرونا، آنها نیز تلاش میکنند به این توصیه عمل کنند. شاید اگر آن توصیه نبود حالا شاهد جدال سخت میان دولت و برخی هیاتها بودیم.
مقامات دولت به دنبال ترویج عزاداری خانگی مردماند
علما درباره برگزاری مراسمهای مذهبی چه میگویند؟
مهمترین اظهار نظراز سوی رهبر انقلاب بود. ایشان در این خصوص فرمودند: “در عزاداریها معیار آن چیزی است که ستاد ملی کرونا اعلام میکند. بنده هر آنچه لازم بدانند مراعات خواهم کرد. توصیه و تاکید من به همه عزاداران، هیات، منبریها و مداحان نیز این است که ضوابط ستاد ملی کرونا باید رعایت شود، چرا که اگر همین مقدار مراقبت و کنترل هم سست شود، فاجعهای بزرگ پدید خواهد آمد.”
نکته دیگر آیتالله سیستانی این بود “در مجالس عمومی، باید همه ضوابط بهداشتی با دقت تمام رعایت گردد؛ بدین معنا که فاصله اجتماعی بین حاضران منظور شود و ماسکهای بهداشتی و دیگر لوازم بازدارنده از گسترش ویروس کرونا مورد استفاده قرار گیرد.”
آیتالله نوری همدانی هم دیدگاه مشابهی دارد و در این باره معتقد است: «ما عزاداری را در چهارچوب اجرای دستورات مسئولان متدین و متعهد ستاد ملی کرونا اقامه میکنیم و رعایت مسائل بهداشتی مثل فاصلهگذاری و زدن ماسک و… با عزاداری قابل جمع است و متدینین باید برای حفظ سلامت خود و دیگران به توصیههای متخصصات بهداشت و درمان ملزم باشند.»
برخی مراجع هم مانند آیتالله علوی گرگانی تشویق به استفاده از روشهای جدید برای عزاداری کرده است. او در این باره گفت: «در شرایط فعلی که ویروس کرونا گسترش یافته است، لازم است با سیاهپوشی و نصب پرچمهای عزاداری و مراقبت نفس، مجالس عزاداری به روشهای سنتی با رعایت نکات بهداشتی یا به طریق نوین و ابتکاری انجام شود.»
در این بین دولت نیز تلاش میکند مردم را به عزاداری در خانه ترغیب کند. نقش صداوسیما در این مسیر کلیدی است و برنامههای زیادی در شبکه های مختلف برای مردم ترتیب داده شده است.. باید دید، دولت موفق میشود این دوره حساس از تلاقی شیوع ویروس کرونا با ایام محرم را با کمترین تلفات انسانی و هزینه پشت سر بگذارد.
ثبت دیدگاه