در جریان بارش های نوروزی در قم طی ۲ هفته، رودخانه های بخش های مختلف قم سیلابی و سدهای کوچک استان همچون کبار و سنجگان سرریز شد اما به دلیل آمادگی مردم و مسئولان برای مقابله با این پدیده، جریان سیلاب با وجود گذشتن از رودخانه قمرود و بلوار زائر که محل عبور آب بالادست است، وارد سطح شهر قم نشد و همچنین هیچ کدام از روستاهای استان نیز با وجود سیلابی بودن رودخانه هایشان در محاصره سیلاب قرار نگرفتند و راه های تردد به آن ها باز بود و حتی مردم و مسئولان استان قم علاوه بر غلبه بر سیلاب در این استان با بسیج نیرو و امکانات به یاری سایر هموطنان سیلزده کشور نیز شتافتند که پرداختن بدان مجالی دیگر می طلبد.
پیش بینی های انجام شده برای مقابله با سیلاب های احتمالی در قم و احداث ۵۰۰ سازه تنظیمی و کنترلی آبخیزداری و هفت سیستم پخش سیلاب و آبخوان داری در قم نقش مهمی در مهار سیلاب اخیر ایفا کرد و همه مسئولان و مردم شاهد تاثیرگذاری آن بودند، به نحوی که با این کار ۱۰۰ میلیون متر مکعب سیلاب مهار شد، در کنار آن وجود آمادگی کامل برای بستن و تخلیه بلوار زائر به عنوان محل عبور سیلاب رودخانه قمرود در کوتاه ترین زمان ممکن نقش مهمی در کاهش خسارت های جانی و مالی سیلاب اخیر در قم داشت، چرا که این مسیر در اثر بارش های اخیر بلافاصله مسدود و تردد در آن ممنوع شد.
همچنین تلاش شبانه روزی مسئولان ارشد استان و توصیه های مکرر آنان در خصوص خطر نزدیکی به رودخانه ها و جریان عبور آب در مناطق مختلف در کنار همکاری خوب مردم قم در صحنه موجب شد که سیلاب اخیر با کمترین میزان خسارت جانی و مالی همراه باشد و در این رابطه تنها یک تن بر اثر نزدیک شدن به رودخانه روستای بنابر از توابع بخش خلجستان قم در روز طبیعت با وجود حضور و تلاش نیروهای امدادی در صحنه، جان خود را از دست داد؛ نیروهای امدادی همچنین جان پنج تن را که در روز سیزدهم فرودین ماه قصد عبور از میان سیلاب پایین دست روستای کوه سفید از توابع بخش مرکزی قم را داشتند اما موفق به عبور نشدند، نجات دادند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم قم در این مجلس نیز در هر ۲مرتبه ای که خطر سیلاب قم را تهدید می کرد به این استان سفر و از مسیل رودخانه قمرود قم و وضعیت رودخانه ها در بخش های مختلف استان بازدید کرد، همچنین احمد امیرآبادی و حجت الاسلام و المسلمین مجتبی ذوالنور دیگر نمایندگان مردم قم در مجلس شورای اسلامی هم با حضور در بخش های مختلف استان در جریان آخرین اقدامات انجام شده برای مهار سیلاب قرار گرفتند.
سیلاب اخیر در قم علاوه بر نگرانی هایی که ایجاد کرد، فوایدی نیز در بر داشت و از جمله آن افزایش حدود ۳۲ میلیون متر مکعبی حجم آب سد ۱۵ خرداد و ۳۰ میلیون متر مکعبی سد کوچری به عنوان ۲ سد مهم و اصلی استان بود، همچنین با تلاش های صورت گرفته برای مهار و هدایت جریان سیلاب به سطح دشت ها و مراتع قم، اکنون بسیار از عرصه های طبیعی استان طراوت خاصی دارند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان قم نیز از همان نخستین روزهای بهار سال جاری با اعلام آماده باش به کارکنان خبری خود، لحظه به لحظه برای اطلاع رسانی های لازم به شهروندان و پوشش آخرین تحولات مرتبط با جریان سیلاب ورودی به استان، تلاش کرد و در این مدت بیش از ۷۰ خبر، گزارش، مصاحبه و گزارش تصویری را در سایت و فضای مجازی ایرنا، منتشر کرد.
در همین رابطه خبرنگار ایرنا به بررسی آخرین اقدامات انجام شده طی هفته های اخیر برای مقابله با سیلاب طی ۲ مرحله اجرای عملیات مهار و کنترل جریان آب، می پردازد.
** اعلام آماده باش برای دستگاه های امدادی قم
رئیس جمهوری در تماس تلفنی با استاندار قم ضمن قدردانی از اقدامات پیشگیرانه ستاد مدیریت بحران قم در مواجه با بارش های اخیر بر ضرورت آماده باش دستگاه های امدادی این استان در جهت مقابله با حوادث احتمالی ناشی از سیلاب تاکید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در این تماس افزود: از همه عوامل امدادی استان قم در راستای مقابله با حوادث احتمالی ناشی از سیلاب بایستی بهره گرفته شود.
استاندار قم نیز با اشاره به تدابیر اتخاذشده در راستای کاهش خسارات ناشی از سیل اظهار کرد: خوشبختانه آرامش و امنیت شهروندان قمی با اقدامات پیش دستانه مسئولان تامین شده است.
** بازدید رئیس مجلس شورای اسلامی از مسیل رود خانه قمرود
رئیس مجلس شورای اسلامی از مسیل رودخانه قمرود قم بازدید و وضعیت سیلاب در این رودخانه و مناطق بالادست استان را ارزیابی کرد.
علی لاریجانی در این بازدید که بهرام سرمست استاندار قم نیز حضور داشت، پس از بررسی وضعیت سیلاب در رودخانه قمرود، از سیلاب و آبگرفتگی روستای پاچیان در بخش جعفریه و سیلاب در یکی از شاخه های آبریز رود خانه قره چای نیز بازدید کرد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی همچنین از سیلاب در رودخانه دولت آباد بخش جعفریه و رودخانه قاهان روستای آقلک در بخش خلجستان نیز بازدید کرد و از نزدیک در جریان وضعیت سیلاب و مناطق بالادست قم قرار گرفت.
لاریجانی در ادامه از سیلاب رودخانه روستای نایه در بخش خلجستان بازدید و میزان خرابی و خسارت های وارده را بررسی و ضمن گفت و گو با اهالی منطقه سیل زده، دستور برای بازسازی خانه های روستایی تخریب شده را صادر کرد.
جعفریه و خلجستان از بخش های پنج گانه استان می باشند که فاصله این دو بخش با مرکز شهر قم به ترتیب حدود ۳۵ و ۷۵ کیلومتر است.
لاریجانی همچنین طی سخنانی با بیان این که تمهیدات اندیشیده شده در قم مشکلات را کاهش داد، گفت: تشکیل ستاد مدیریت بحران، اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و ارسال پیامک برای آگاهی مردم، باعث شد تا مسیر رودخانه قمرود سریع تخلیه شود و حادثه ای پیش نیاید.
وی ادامه داد: دامشهر و بخش های قنوات و کهک از نقاطی می باشند که آسیب پذیری بیشتری دارند و باید توجه جدی تری کرد تا در آینده نگرانی در این زمینه وجود نداشته باشد.
به گفته وی در استان قم با احساس مسئولیت جدی حوادث رصد و پیگیری شد و مشکل خاصی در آن نبوده است که جای قدردانی دارد.
** قم با آغاز بارندگی به حالت آماده باش درآمد
استاندار قم پیرامون این موضوع با تاکید بر اینکه تمامی دستگاه های عضو شورای مدیریت بحران به صورت آماده باش درآمدند، گفت: در مواجهه با بلایای طبیعی همچون سیل حفظ سیستم یکپارچه مدیریت بحران مهمترین اولویت به شمار می آید.
بهرام سرمست با اشاره به این که از مدل مدیریت مکعب بحران استفاده کردیم که پیش بینی، پیشگیری، انسجام و هماهنگی مولفه های آن است، بیان کرد: هم افزا نمودن تعامل و هماهنگی بین اعضا مهم ترین موفقیت شورای مدیریت بحران استان است.
وی اظهار داشت: پس از اعلام هشدار وقوع سیل احتمالی در استان، از پارک خودرو در فضاهایی که در محدوده جاری شدن سیلاب قرار داشت، جلوگیری شد و از مسافران و زائران آنان خواسته شد به توصیه ها و هشدارهای ایمنی مسئولان توجه داشته باشند.
وی با اشاره به نقش حساس و موثر شهروندان درکنترل و مدیریت شرایط ناشی از بارندگی اذعان داشت: مردم در این شرایط باید اطلاعات لازم در خصوص مسائل ترافیکی و مقررات عبور و مرور را از رسانه های رسمی پیگیری کنند و به شایعه هایی که از کانال های دیگر مطرح می شود، ترتیب اثر ندهند.
سرمست همچنین گفت: به لحاظ احتیاط مسیر بلوار زائر( رودخانه قمرود) به کلی تخلیه و تردد در آن ممنوع اعلام شد.
وی اضافه کرد: از قبل برای پارکینگ زائر نیز پیش بینی های لازم انجام و بر اساس هشدار مدیریت بحران اقدامات مورد نیاز برای تخلیه آن در شرایط اضطراری فراهم بود.
استاندار قم همچنین گفت: برای مواجهه با سیلاب احتمالی، تمام دستگاه های امدادی، اجرایی و خدماتی در آماده باش کامل بودند و مرخصی های مدیران اجرایی استان لغو شد.
سرمست افزود: تلاش کردیم با همکاری مردم، برنامه ریزی درستی انجام دهیم تا باران به عنوان رحمت الهی برای مردم استان تبدیل به نِقمت و بلا نشود.
وی با اشاره به آمادگی کامل دهیاران، شوراهای اسلامی روستاها و روستاییان در مواجهه با سیل احتمالی، گفت: فرماندار قم نیز دراین رابطه مدیریت بحران بخش کهک که احتمال سیل در آن وجود داشت را برعهده گرفت.
وی در ادامه گفت: اقدام های ستاد مدیریت بحران استان از جمله برگزاری جلسات شورای هماهنگی بحران استان و تصمیم های اتخاذشده در موعد مقرر و پیش بینی های لازم موجب گردید خسارت مالی و جانی در بارش های اخیر نداشته باشیم.
**فرماندارقم نیز گفت: با توجه وقوع بارندگی و احتمال جاری شدن سیلاب باید تدابیر مورد نیاز به منظور حفظ سلامت و بهداشت منابع آبی نیز اندیشیده شد تا شاهد بروز مشکل هایی برای شهروندان نباشیم.
مرتضی حیدری با بیان اینکه بازگذاشتن بستر رودخانه قمرود ریسک بزرگی بود و باید پارک خودرو در آن ممنوع می شد، تصریح کرد: هر گونه تصمیم در مورد مسدود کردن این رودخانه و یا تردد در آن بر عهده مدیریت بحران استان بود که این کار برای جلوگیری از خطرات احتمالی انجام شد.
مسیر رودخانه قمرود از اوائل دهه ۸۰ شمسی برای آمد و شد خودروها و کاهش ترافیک هسته مرکزی قم مهیا شد و در سال های گذشته به صورت بلوار در ۲ مسیر در حدود هشت کیلومتر به صورت رفت و برگشت در آمده است. وقوع سیل ۱۱ فروردین سال ۱۳۸۸ در بستر این رودخانه که جان چهار تن را گرفت، باعث شد از آن زمان مسئولان قم نسبت به بارش های شدید باران در منطقه بالادست این شهر و جلوگیری از خطر احتمالی در مسیر رودخانه قمرود حساسیت بیشتری داشته باشند.
فرماندار قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نگرانی های موجود در خصوص ورود سیلاب های ناشی از بارندگی اخیر به رودخانه قمرود گفت: به ساکنان حاشیه این رودخانه هشدارهای لازم داده شده بود.
وی ، قمرود را یک عامل تهدید برای شهروندان و زائران در شرایط سیلابی دانست و تاکید کرد: صدا و سیما و رسانه ها در این زمینه اطلاع رسانی های لازم را انجام دادند.
** طغیان رودخانه و مسیل ها در بخش کهک قم پیش بینی شد
کارشناس پیش بین اداره کل هواشناسی قم گفت: در جریان بارندگی های هفته جاری و رسوب برف ها در ارتفاعات، احتمال طغیان رودخانه و مسیل ها در پایین دست بخش کهک این استان پیش بینی می شد.
محمدجواد ترابیان اضافه کرد: بارش باران در مناطق غربی و جنوبی استان قم (بالادست بخش های کهک و سلفچگان)، شدت بیشتری داشت و باعث شد برف ارتفاعات روستاهای کرمجگان و فردو نیز رسوب کند.
وی ادامه داد: بارش باران همراه با رسوب برف باعث تولید روان آب بیشتری شد که به سمت روستاهای خورآباد، سیرو و لنگرود حرکت کرد.
بخش کهک در فاصله حدود ۳۵ کیلومتری و بخش سلفچگان در فاصله حدود ۴۰ کیلومتری شهر قم قرار دارد.
در استان قم ۱۳ ایستگاه هواشناسی شامل ۱۱ ایستگاه سینوپتیک خودکار و ۲ ایستگاه جاده ای، ۵۲ ایستگاه باران سنج خودکار، ۳۵ ایستگاه باران سنج سنتی و هشت ایستگاه سطح سنج که وضعیت سطح و دبی رودخانه ها را اندازه می گیرد، فعال است.
در قم بیش حدود ۶۰ میلیمتر و در برخی مناطق و بخش های این استان تا ۸۰ میلیمتر باران بارید.
** از مردم خواسته شد به بخش کهک قم سفر نکنند
بخشدار کهک نیز گفت: از مردم شهر قم و مسافران درخواست داشتیم با توجه به نامساعد بودن هوا و احتمال جاری شدن سیل از حضور در این بخش خودداری کنند.
ابوالفضل خوبرو افزود: با همکاری اعضای ستاد بخش و دهیاران همه روستاهای بخش، آمادگی لازم برای مواجهه با سیلاب وجود داشت.
بخشدار کهک گفت: از قبل به ساکنان منطقه هشدار داده بودیم که درصورت اخطار به سرعت خانه های خود را تخلیه کنند.
وی افزود: همچنین به ساکنان روستاهایی مانند خورآباد، اَوِل، تیره و کرمجگان قم که در مسیر رودخانه ها قرار دارند، هشدار داده ایم تا از نزدیک شدن به رودخانه ها خودداری کنند و در صورت بروز مشکل، آمادگی تخلیه خانه های خود را داشته باشند، چون احتمال جاری شدن سیل و ورود آب به منزل های مردم وجود داشت.
خوبرو گفت: تمامی مسیرهای منتهی به رودخانه ها مدیریت شد و دستگاه هایی مانند بولدوزر و لودر آماده بودند تا درصورت بروز حادثه، از ورود آب به روستاها جلوگیری کنند.
بخش کهک در جنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم ۳۰ کیلومتر است، این بخش دارای ۲ دهستان کهک و فردو و ۱۸ روستا می باشد.
** تصویب مصوبات اجرایی درخصوص مقابله با سیل
مدیرکل مدیریت بحران قم نیز گفت: جلسات شورای مدیریت هماهنگی بحران قم با تصویب مصوبات اجرایی برگزار و تدابیر اثرگذاری اتخاذ شد که در غیراینصورت خسارات و تلفاتی در محورها و بخش های استان رخ می داد.
محسن اوروجی افزود: اسکان زائران، بسته شدن برخی محورها، مسدود شدن ورودی ها به رودخانه قمرود و برف روبی از جمله این اقدامات بود که اگر اقدامی صورت نمی گرفت خانه های برخی روستاها مثل جنت آباد را آب فرا می گرفت.
وی با اشاره به این طی یک روز ۱۰۰ مترمکعب سیلاب از رودخانه قمرود عبور کرد، گفت: بیمارستان ها، اورژانس ۱۱۵ و هلال احمر با تمام اکیپ و تجهیزات در آماده باش بودند.
وی با اشاره به این که در برخی روستاها انحراف سیل به زمین های کشاورزی خسارت زد، خاطرنشان کرد: ارتفاع آب در منطقه امامزاده اسماعیل به ۲ متر رسیده بود که برای جلوگیری از خسارت های احتمالی، اتراق در کنار رودخانه ممنوع شد.
اوروجی درادامه به سد کبار قم نیز اشاره کرد و گفت: با مدیریتی که صورت گرفت آب سرریز شده از این سد در مسیر طبیعی رودخانه های پایین دست قم به مسیر حرکت در آمد.
وی همچنین گفت: به دنبال بارش شدید باران در هفته جاری، به منظور جلوگیری از هرگونه خسارت جانی و مالی به شهروندان و زائران، مسیر تردد در رودخانه قمرود این استان برای تردد مسدود شد.
اوروجی افزود: همچنین کلیه وسائل نقلیه داخل رودخانه قمرود تخلیه و از زائران و مسافران خواسته شد ضمن عدم توقف در این مسیر، به پارکینگ های محدوده هسته مرکزی شهر مراجعه کنند.
** هیچکدام از روستاهای قم در معرض سیلاب قرار نداشت
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: بارش ها در سطح مناطق مختلف استان تبدیل به روان آب و در مسیر رودخانه ها جاری شده است، ولی هیچکدام از روستاهای قم در معرض سیلاب قرار ندارند.
اوروجی ، با بیان این که بارش باران در سطح کل استان به صورت رگباری بود، افزود: با توجه به تصمیم گیری های اتخاذ شده در مدیریت بحران، ورودی های رودخانه قمرود مسدود و اتراق و تردد در مسیل ها ممنوع اعلام شد.
به گفته وی، مسیر رودخانه قمرود زمانی که بارندگی ها و سیلاب تمام شود و از ایمنی بالادست رودخانه اطمینان حاصل نماییم، مجددا بازگشایی می شود.
اوروجی با بیان این که دستگاه های امدادی استان در همه لحظات احتمال وقوع سیلاب در آماده باش بودند، ادامه داد: ازمردم خواسته شد در صورت احساس خطر نیروهای امدادی را مطلع و هنگام عبور از مسیرهای سیل خیز، کنار رودخانه و مسیل ها نکات ایمنی را رعایت نمایند تا دچار آسیب نشوند.
** وضعیت روستاهای در مسیر سیلاب قم در کنترل بود
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: با توجه به شدت بارندگی ها، برخی روستاهای قم که در مسیر سیلاب بودند، وضعیتشان مدام کنترل می شد.
اوروجی افزود: اخطارهای لازم به روستاها و محورهای در مسیر رودخانه قمرود صادر شده بود و با توجه به این که اقدامات ایمنی و امدادی صورت گرفته بود، جای نگرانی خاصی وجود نداشت.
وی با اشاره به قطع شدن راه ارتباطی روستاهای ساریه خاتون و دولت آباد نیزار قم در اثر بارش ها نیز بیان کرد: نیروهای امدادی و راهداری در محل حضور داشتند و مشکل خاصی در این رابطه به وجود نیامد.
وی با بیان اینکه سراسر مسیر رودخانه قمرود در اثر بارش ها سیلابی بود، ادامه داد: فیلم منتشر شده در فضای مجازی از سیلاب و قطع ارتباط ۲ روستای ساریه خاتون و دولت آباد نیزار، در واقع آبراهی بود که از مسیر رودخانه قمرود عبور کرد و به ساکنان اطلاع رسانی شده بود که از مسیر جایگزین استفاده نمایند.
روستای ساریه خاتون و دولت آباد در دهستان نیزار بخش سلفچگان قرار دارند؛ سلفچگان از بخش های پنج گانه استان قم و دارای ۲ دهستان راهجرد و نیزار و ۴۰ روستاست. فاصله این بخش تا شهر قم ۴۶ کیلومتر است.
** به ساکنان حاشیه قمرود هشدار داده شد
مدیرکل مدیریت بحران قم با اشاره به سیلابی بودن مسیر رودخانه قمرود در اثر بارش ها، گفت: به ساکنان روستاهای حاشیه رودخانه قمرود اخطار جدی داده شد که از نزدیک شدن به رودخانه به شدت پرهیز کنند.
اوروجی افزود: روستاهای حاشیه رودخانه قمرود شامل روستای ساریه خاتون دهستان نیزار بخش سلفچگان تا شهر قم می شود که به ساکنان آن هشدارهای لازم داده شد.
وی با بیان این که مسیر سد کبار و امامزاده اسماعیل(ع) نیز در اثر بارش ها سیلابی شد، اضافه کرد: اخطارهای لازم به ساکنان روستاهای این مناطق داده شده تا در این مسیرها آمد و شد نداشته باشند.
وی گفت از شهروندان درخواست کردیم اخبار مربوط به سیلاب را از رسانه های معتبر پیگیری نمایند.
** وضعیت شهر کهک قم درخصوص سیل احتمالی بحرانی بود
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: علاوه بر سیلاب های موجود، برف های بالا دست کهک این استان نیز آب شده و درحال جاری شدن به مسیر پایین بود، از این رو احتمال وقوع وضعیت بحرانی ترین در شهر کهک وجود داشت.
اوروجی اظهار داشت: احتمال داشت در روز طبیعت ورودی های این شهر به دلیل وجود خطر مسدود شود.
بخش و شهر کهک درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم ۳۰ کیلومتر است، این بخش دارای ۲ دهستان کهک و فردو و ۱۸ روستا می باشد.
وی گفت: اگر تصمیم به بستن ورودی های شهر کهک گرفته می شد همه دستگاه ها باید از آن حمایت می کردند تا این کار برای حفظ جان و مال مردم انجام می گرفت.
** هیچ کدام از روستاهای قم در محاصره سیلاب قرار نداشتند
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: رودخانه های مناطق روستایی استان بر اثر بارش های اخیر سیلابی بود اما هیچ کدام از آنها در محاصره سیلاب قرار نداشتند.
اوروجی بیان کرد: راه دسترسی به تمام روستاهای قم باز بود و مردم با وجود برخی سختی ها می توانستند تردد کنند.
قم دارای یک شهرستان قم و پنج بخش کهک، جعفریه، سلفچگان، خلجستان و مرکزی است؛ جمعیت ساکن در مناطق روستایی قم، کمتر از پنج درصد جمعیت کل استان است.
طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، قم دارای ۱۲۷ روستا با جمعیت بالای ۲۰ خانوار است؛ جمعیت ساکن مناطق روستایی این استان بیش از ۵۵ هزار و ۸۶۵ تن است که در قالب ۱۷ هزار و ۳۸۵ خانوار زندگی می کنند.
** پنج تن در قم از خطر سیلاب نجات یافتند
مدیرکل مدیریت بحران قم گفت: پنج تن که در سیلاب پایین دست روستای کوه سفید از توابع بخش مرکزی قم گرفتار شده بودند در یک عملیات امدادی نجات یافتند.
اوروجی بیان کرد: این پنج تن حوالی ساعت ۱۸:۳۰ عصر روز طبیعت قصد داشتند به وسیله یک دستگاه تراکتور از وسط رودخانه روستای کوه سفید عبور کنند که گرفتار سیل شدند.
وی ادامه داد: در این حادثه ۲ تیم امدادی نجات در سیلاب و یک تیم تخصصی جاده وارد عملیات شدند و با تمام توان اقدام های لازم در راستای رهاسازی حادثه دیدگان گرفتار صورت گرفت و به سلامت از خطر غرق شدگی نجات یافتند.
روستای کوه سفید از توابع بخش مرکزی شهرستان قم است، استان قم دارای یک شهرستان قم و پنج بخش مرکزی، سلفچگان، خلجستان، جعفریه و کهک است.
وی در خصوص حرکت روان آب های ناشی از سرریز سد کبار به سمت ایستگاه قطار محمدیه نیز گفت: آب مسیر حرکت طبیعی خود به سمت پایین را طی می کند و از زیرگذر در جریان است و خطری برای ایستگاه در پی ندارد، اما مردم بومی باید مراقب باشند و از نزدیک شدن به مسیر آب خودداری کنند.
سد کبار سدی قدیمی است که در دشت کبار در نزدیکی زنبورک از توابع جنتآباد بخش کهک قم قرار دارد. بخش کهک درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم ۳۰ کیلومتر است.
ایستگاه قطار محمدیه در سال ۱۳۷۸ با هدف کاهش آمد و شد قطارها، از داخل شهر قم به محور جنت آباد که جاده ای روستایی در بخش مرکزی استان می باشد، منتقل شد؛ این ایستگاه حدود ۱۳ کیلومتر از آزادراه قدیم قم – کاشان و ۲۰ کیلومتر از شهر قم فاصله دارد.
مدیرکل مدیریت بحران قم پیرامون آخرین وضعیت استان پس از بارش های اخیر نیز بیان کرد: روند مهار سیلاب تحت کنترل است و خطری قم را تهدید نمی کند.
استان قم هفته گذشته و همچنین طی روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته جاری شاهد بارش شدید باران بود که سیلابی شدن رودخانه های استان را در پی داشت.
** برخی خانه های روستای کهندان قم تخلیه شد
بخشدار خلجستان قم گفت:در روستای کهندان این بخش به دلیل پیشگیری از وقوع سیل احتمالی ناشی از جاری شدن آب از سمت کوه وتوس، از مردم بومی که حدود ۳۰ خانوار بودند، خواسته شد خانه های خود را برای مدت محدودی ترک کنند تا از حوادث احتمالی پیشگیری شود.
احمد فرج اللهی بیان کرد: اوضاع این بخش پس از بارش های اخیر تحت کنترل بود و هشدارهای داده شده در خصوص ترک برخی از مناطق زیر مجموعه بخش به منظور پیشگیری از وقوع حوادث به شمار می رفت.
کهندان روستایی از توابع دهستان قاهان بخش خلجستان قم است که در دره کوه وتوس قرار گرفته است.
وی افزود: سایر مناطق بخش با وجود بارش شدید باران مشکل خاصی نداشت و با تمهیدهای انجام شده، آب در رودخانه ها و در مسیر طبیعی خود در جریان بود.
وی با اشاره به این که راه های دسترسی به بخش خلجستان باز در همان روزهای بارش باز بود، ادامه داد: از همه مردم بومی و گردشگران خواسته شد از نزدیک شدن به رودخانه های این بخش به منظور تفریح خودداری کنند.
بخش خلجستان با وسعت یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۰ هزار تن در شرایط عادی و ۵۰ هزار تن در فصول خاص، به مرکزیت شهر دستجرد یکی از بخش های پنج گانه قم است که با مرکز استان حدود ۷۵ کیلومتر فاصله دارد.
بخش خلجستان دارای ۲ دهستان دستجرد و قاهان و ۵۲ روستاست، همچنین در این بخش، ۳۳ روستا دارای شورای اسلامی و ۲۷ روستا دارای دهیاری فعال می باشد.
** آبگرفتگی های سطح معابر شهر قم مهار شده است
مدیرکل نظارت و هماهنگی امور خدمات شهری شهرداری قم گفت: با تلاش نیروهای خدمات شهری، آبگرفتگی هایی سطح معابر این شهر پس از بارش ها در کوتاه ترین زمان مهار شد.
سید محسن میرهادی افزود: پیرو گزارش های هواشناسی استان، نیروهای خدمات شهری شهرداری و سازمان های تابعه در مناطق هشت گانه در آماده باش کامل بودند.
به گفته وی، همه امکانات شهرداری از جمله یک هزار و ۵۰۰ نیروی خدمات شهری و فضای سبز و حدود ۲۰۰ دستگاه ماشین آلات مکانیزه از جمله موتور پمپ و تانکر برای جمع آوری آب های سطحی از سطح شهر خدمات رسانی خدمت رسانی کردند.
میرهادی همچنین گفت: به دلیل برودت هوا و بارش باران، از اسکان مسافران در بوستان های سطح شهر جلوگیری شد و همه زائران در سالن های ورزشی و سوله های شهرداری اسکان یافتند.
وی ادامه داد: سالن های ورزشی جوادالائمه(ع) و جوانمرد در منطقه ۲، نمایشگاه دائمی و شهدای ۱۵ خرداد در منطقه سه، ورزشگاه شهید حیدریان و شهید رضاییان در منطقه چهار و شبستان های مسجد جمکران و سالن ظهور نیز در منطقه پنج از جمله محل هایی بود که برای اسکان مسافران در نظر گرفته شد.
** حجم آب سد ۱۵ خرداد به حدود ۷۰ میلیون متر مکعب رسید
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قم گفت: در پی بارش های اخیر، حجم آب سد ۱۵ خرداد که از مهمترین سدهای استان است به ۶۹.۸۳ میلیون متر مکعب رسید.
احمد حاجی حسینی مسگر افزود: قبل از بارندگی ها حجم سد ۱۵ خرداد حدود ۳۸ میلیون متر مکعب بود که این رقم اکنون با افزایش حدود ۳۲ میلیون متر مکعبی مواجه شده است.
وی بیان کرد: حجم سد کوچری نیز قبل از بارش های اخیر، حدود ۷۰ میلیون متر مکعب بود که اکنون به ۹۹.۱۷ میلیون متر مکعب رسیده و با افزایش حدود ۳۰ میلیون متر مکعبی ذخیره آب مواجه شده است.
وی ادامه داد: تعدادی سدهای کوچک با مخازن کمتر از یک میلیون متر مکعب آب همچون سد کبار و سنجگان در قم وجود دارد، که تقریبا در اواخر سال گذشته به مرحله سرریز رسید و در حال حاضر هم این روند ادامه دارد، خوشبختانه روند سرریز این سدها به رودخانه های پایین دست بدون هیچ مشکلی صورت می گیرد و خطری در این زمینه وجود ندارد.
حاجی حسینی مسگر افزود: وضعیت سد کبار به عنوان قدیمی ترین سد قوسی و فعال جهان نیز تحت کنترل است و با اقدام هایی که برای سرریز مدیریت شده آب از آن صورت گرفته، مشکلی برای آن به وجود نیامده است.
سد کبار و سنجگان هر کدام ۵۰۰ هزار متر مکعب ظرفیت ذخیره آب دارند که در حال حاضر ظرفیت آنها تکمیل شده است و روند سرریز آنان بدون هیچ خطری در جریان است.
سد کوچری در هشت کیلومتری جنوب غرب شهرستان گلپایگان شهریورماه ۱۳۹۵با هدف تامین آب شرب درازمدت شهرهای دلیجان، ساوه ، قم، خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان وشهرک پردیسان قم به طور رسمی به بهره برداری رسید.
سد ۱۵ خرداد در شمال شرقی شهرستان دلیجان و در فاصله ۵ کیلومتری آن قرار دارد، این سد با حداکثر ارتفاع از کف رودخانه ۳۰.۵۴ متر و ارتفاع از روی پی ۹۶ متر، طول تاج ۳۲۰ متر و عرض آن در تاج ۱۰ متر است. حجم آب مفید آن ۱۶۵ میلیون متر مکعب میباشد. این سد به وسیله آبهای جاری الیگودرز لرستان تحت عنوان رودخانه قمرود تغذیه می شود.
سد قدیمی کبار دردشت کبار در نزدیکی زنبورک روستای خورآباد از توابع بخش کهک قم قرار دارد، بخش کهک درجنوب استان قم قرار دارد و فاصله آن تا قم ۳۰ کیلومتر است.
سد مخزنی سنجگان نیز در روستای سنجگان از توابع بخش سلفچگان قم و در فاصله ۵۴ کیلومتری جنوب غربی این استان بر روی روخانه سلمان بنا شده است.
** ۱۰۰میلیون مترمکعب سیلاب توسط سازه های قم مهار شد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم گفت: سازه و سیستم های آبخیزداری و آبخوان داری ایجاد شده دراستان، ۲۵ میلیون متر مکعب سیلاب را کنترل و جریان ۷۵ میلیون متر مکعب از آنرا به سمت مسیرهای تعیین شده، هدایت کرد.
سید محمد تقی سجادی افزود: با این کار سرعت و شدت جریان سیلاب ورودی به استان و شهر قم کنترل شد و خسارت های آن به حداقل ممکن رسید.
وی بیان کرد: هم اکنون ۵۰۰ سازه تنظیمی و کنترلی آبخیزداری و هفت سیستم پخش سیلاب و آبخوان داری در قم فعال است که نقش مهمی در مهار سیلاب اخیر ایفا کرد و همه مسئولان و مردم شاهد تاثیرگذاری آن بودند.
وی ادامه داد: حوزه بالا دست شهر و پایین دست سد ۱۵ خرداد که شهر قم را از نظر سیلاب تحت تاثیر قرار می دهد، ۳۳۵ هزار هکتار است.
سجادی گفت: تاکنون برنامه های آبخیزداری با اعتبارات صندوق توسعه ملی در ۷۰ هزار هکتار از این منطقه اجرا که با این اقدام ها بیش از ۷۰ درصد اهداف اصلی برای تاخیر در ورود سیلاب به مناطق شهری محقق شده است.
وی اضافه کرد: با تخصیص اعتبار لازم، ۲۷۰ هزار هکتار باقی مانده نیز به تدریج در طی چند سال تکمیل و قم در برابر سیلاب ها ایمن می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم در خصوص فواید بارندگی های اخیر برای منابع طبیعی استان نیز گفت: بارش های اخیر تاثیر فراوانی بر بهبود پوشش گیاهی مراتع و عرصه های طبیعی استان داشته و موجب تقویت آب های زیر زمینی شده است.
۴۱ درصد از عرصه های استان استعداد سیل خیزی دارد که اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در آن می تواند علاوه بر دور کردن این خطر، موجب نفوذ بیشتر آب در زمین، تقویت پوشش گیاهی و همچنین جلوگیری از برخاستن گرد و خاک در منطقه شود.
** سیل در قم جان یک تن را گرفت
معاون مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی قم گفت: یکی از شهروندان در روستای بنابر از توابع بخش خلجستان در اثر سیلاب رودخانه جان خود را از دست داد.
مهدی فراهانی بیان کرد: متاسفانه این حادثه با وجود هشدارهای داده شده در خصوص سیلابی بودن مسیر رودخانه ها و پرهیز از نزدیک شدن به جریان آب، در روز طبیعت رخ داد و در آن یک مرد جان خود را از دست داد.
وی افزود: با وجود اعزام بالگرد اورژانس به منطقه برای نجات جان فرد غرق شده و حضور کارکنان مرکز فوریت های پزشکی قم، فرد حادثه دیده به دلیل شدت بالای جریان آب، در همان لحظات اولیه فوت شده بود.
وی ادامه داد: با وجود آمادگی کامل کارکنان اورژانس برای خدمت رسانی به حادثه دیدگان در تمام مناطق استان، از مردم می خواهیم تا آرام شدن وضعیت رودخانه ها، به منظور پیشگیری از حوادث ناگوار، از نزدیک شدن به جریان آب خودداری کنند.
استان قم دارای یک شهرستان قم و پنج بخش خلجستان، سلفچگان، جعفریه، کهک و مرکزی است؛ بنابر روستایی از توابع بخش خلجستان است.
گزارش: سید محمد ابراهیم جنابان – ایرنا
ثبت دیدگاه