سه شنبه, ۲۷ شهریور , ۱۴۰۳ 14 ربيع أول 1446 Tuesday, 17 September , 2024 ساعت ×
نگهداری ۱۷۰ هزار نسخه چاپی در کتابخانه آستان حضرت معصومه(س)
24 مرداد 1398 - 9:09
شناسه : 7025
5

مدیر کتابخانه آستانه مقدسه قم گفت: هم‌اکنون ۱۷۰ هزار نسخه چاپی در کتابخانه آستان مقدس حضرت معصومه(س) نگهداری می‌شود.

محمد عباسی یزدی در سی‌صد و هشتاد و یکمین جلسه بنیاد قم‌پژوهی که با موضوع «بررسی وضعیت گذشته و حال کتابخانه آستانه مقدسه حضرت فاطمه معصومه (س)» در سالن جلسات کتابخانه برگزارشد، گفت: هم اکنون ده هزار نسخه از منابع ویژه در کتابخانه موجود است و بخش قابل توجهی از منابع را که بیش از پنجاه سال قدمت دارند از قفسه باز خارج کرده‌ایم و در این بخش نگهداری می‌شود.

وی با بیان این‌که این کتابخانه در سال ۱۳۳۱ شمسی توسط سیدابوالفضل تولیت تأسیس شد تصریح کرد: زنده یاد تولیت ۱۵۰۰ جلد کتاب کتابخانه خود را به این کتابخانه اهدا کرد و سپس به هزینه متولیان مقبره حضرت فاطمه معصومه(س)، به مرور زمان کتاب‌های لازم خریداری و به مجموعه کتابخانه افزوده شدند.

مدیر کتابخانه آستانه مقدسه قم با اشاره به این‌که نود درصد منابع کتابخانه وقفی و اهدایی دوست‌داران اهل بیت است تصریح کرد: در بیان کتب اهدایی، اسامی شاه عباس صفوی نیز دیده می‌شود و طبق یادداشت‌های موجود در حاشیه برخی از کتاب‌های اهدایی تاریخ سال ۱۱۱۰ نیز درج شده است.

عباسی یزدی با بیان اینکه هم‌اکنون ۱۷۰ هزار نسخه چاپی در  کتابخانه آستان  مقدس حضرت معصومه(س) نگهداری می‌شود؛ تاکید کرد:  شخصیت‌های مختلف بسیاری از آثار ارزشمند را به این کتابخانه اهدا کرده‌اند که این آثار اکنون جمع‌آوری و فهرست‌بندی شده است و در صورت نیاز در اختیار پژوهشگران، محققان و علاقه‌مندان قرار داده می‌شود.

وی اظهار کرد: کتابخانه آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) با دارا بودن بیش از ۲۵۰ هزار جلد کتاب چاپی، خطی، سنگی، چاپ سربی، نفیس و لاتین یکی از کتابخانه‌های بزرگ عمومی کشور است که در جوار مقبره حضرت فاطمه معصومه(س) و در صحن فاطمی واقع‌شده است.

مدیر کتابخانه آستانه مقدسه قم در خصوص  اقدامات انجام شده در فهرست‌نویسی کتب موجود گفت: از آن‌جا که این مخزن در آغاز کار به صورت مطلوب و منظم نبود، مبادرت به شمارش کتاب‌های مخزن نمودیم که تعداد آنها معلوم شد؛ بعد از کار شمارش، تفکیک کتاب‌ها صورت گرفت که این کار شش ماه به طول انجامید و توانستیم کتاب‌ها را در پنجاه موضوع از هم جدا کنیم.

وی ادامه داد: همچنین با مشخص شدن نواقص و مکررات بعضی از کتاب‌ها به حذف مکررات و جبران نواقص آنها پرداختیم، کار ثبت کتاب‌ها هم شش ماهه انجام شد، فهرست‌برداری از کتاب‌ها هم با توجه به روش‌های مختلف از روش استاندارد کتابخانه ملی صورت گرفت، جدا نمودن کتاب‌های چاپ سنگی که تعداد آنها سه هزار و ۲۸۲ جلد می‌شود و برای کتاب‌های به زبان خارجی که تعداد آنها به ۱۱۴۵ جلد است هم فهرست مختصر و مجزا تهیه شد.

وی از بخش غنی و متنوع مطبوعات کتابخانه خبرداد و تصریح کرد: در این بخش بسیاری از مطبوعات فعال کشور نگهداری می‌شود؛ بخش قابل توجهی از نشریات که برای مراجعه کنندگان کاربردی ندارد از منابع کتابخانه خارج خواهد شد.

این مسئول افزود: سال گذشته پانزده هزار جلد کتاب فارسی و عربی و لاتین از منابع کتابخانه، فهرست‌نویسی شد و در دسترس محققان و پژوهشگران قرار داده شد.

عباسی یزدی تصریح کرد: کتاب‌های موجود از نظر چاپی در دو بخش است: قسمتی از آن چاپ سنگی و قسمت دیگر چاپ حروفی یا ماشینی است، از نظر موضوعات هم شامل بخش‌های تفسیر، روایی و منابع تاریخی اهل تشیع و تسنن است؛ تاریخی شامل تاریخ ایران و کشورهای مختلف، معارف و ادبیات و لغت نامه‌ها و علوم تجربی و ریاضی که خود به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود.

وی درباره مخزن کتابخانه گفت: مخزن نفایس از سایر قسمت‌ها جدا است و دارای تعدادی کتاب است که از حیث کاغذ و خط و جلدسازی روی آنها زحمت فراوانی کشیده شده است؛ این کتب در مخزن مخصوص با شرایط خاصی نگهداری می‌شود، گنجینه قرآن هم شامل قرآن‌های چاپی است و تا آن‌جا که امکان داشته این مجموعه جمع‌آوری و فهرست‌برداری شده است، قفسه‌بندی کتاب‌ها به صورت موضوعی و ارائه کتاب‌ها به روش شماره مسلسل و طریقه سرویس‌دهی به صورت عناوین است.

مدیرکتابخانه آستانه مقدسه قم با بیان این‌که سرویس‌دهی مخزن کتابخانه به چند بخش تقسیم می‌شود افزود: بخش اول به صورت قفسه باز است که مختص به کتاب‌های درسی حوزوی است و این امر با توجه به این‌که بیشتر مراجعان را روحانیان معمم تشکیل می‌دهند صورت گرفته است، همچنین سعی شده روش قفسه باز را تقویت نموده تا کتاب‌های مورد نیاز طلاب بیشتر مورد استفاده قرارگیرد، بخش دیگر مربوط به کتاب‌های غیر درسی حوزه است، کتاب‌های این قسمت داخل مخزن است و روحانیان می‌توانند با ارائه هر نوع کارت شناسایی از این منابع استفاده کنند.

قسمت دیگر مربوط به دانشجویان و دانش‌آموزان و طلاب غیر معمم است که با ارائه کارت کتابخانه، کتاب‌های درخواستی خود را می‌گیرند و در همین کتابخانه استفاده می‌کنند.

عباسی یزدی با بیان این‌که چند سال قبل بخش مخطوطات کتابخانه فعال بود و به محققان به صورت مستقیم و غیر مستقیم خدمات ارائه می‌داد اضافه کرد: بعد از چند سال تعطیلی به علت کمبود نیرو و اعتبار دوباره این بخش قرار است فعال شود و هم‌چنین بخش ترمیم، مرمت و صحافی نیز برای رفع نیاز کتابخانه احیا می‌شود.

وی با اشاره به عمومیت کتابخانه برای متقاضیان عضویت، خاطر نشان کرد: این کتابخانه از نظر نوع فعالیت دارای سه قسمت سالن‌های مطالعه، مخزن کتابخانه و بخش مطبوعات و تحقیقات است که در دو بخش برادران و خواهران خدمات ارائه می‌دهد.

مدیرکتابخانه آستانه مقدسه قم با بیان این‌که کتابخانه آستان مقدس حضرت معصومه(س) در دو بخش خواهران و برادران فعالیت و با دارا بودن کتاب‌های چاپی، خطی، سنگی، چاپ سربی، نفیس و لاتین یکی از کتابخانه‌های بزرگ عمومی کشور است افزود: طبق آمار سال گذشته ۱۸۰ هزار مراجعه کننده از کتابخانه استفاده کرده‌اند که ۱۱۰ هزار به  بخش برادران و ۷۵ هزار نفر به بخش خواهران مراجعه و از خدمات آن استفاده کرده‌اند.

عباسی در خصوص دیجیتال‌سازی منابع گفت: دراین رابطه با موضوع حضرت معصومه(س) دیجیتال‌سازی را آغاز کرده ایم که  ۳۱۵ عنوان کتاب و مقاله برروی نرم‌افزار کتابخانه بارگذاری شده است و هم‌چنین در موضوع زیارت منابع زیادی را جمع‌آوری کرده‌ایم که بارگذاری خواهد شد و موضوعات دیگری نیز در دست اقدام است. /ایسنا

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.