ابراهیم ملکی عنوان کرد: موش از جمله جوندگانی است که خود را با زندگی در کنار بشر تطبیق داده و زندگی موشها در محیطهای شهری از گذشتههای دور نیز وجود داشته است، حتی در شهرهایی با سبک مدرن و آپارتمانی نیز موششهری دیده میشود چراکه از طریق پنهان شدن در وسایل میتواند به مناطق جدید منتقل شده و تکثیر گردد.
وی درخصوص پیشینه اقدامات صورت گرفته برای کاهش تعداد موشهای شهری در قم بیان کرد: برای کاهش تعداد موشهای شهری در استان قم در سال۱۳۸۹، اقداماتی از قبیل سمپاشی صورت گرفت اما به دلیل ورود شرکتهای بدون دانش و تخصص لازم در این زمینه و همچنین احتمال آسیبرساندن سموم شیمیایی به انسان و محیط، توجیه عقلانی برای ادامهی این روش بدلیل مسایل زیست محیطی بهداشتی وجود نداشت.
ملکی ادامه داد: در همین راستا طی مکاتبهی معاون وزیر بهداشت وقت با ریاست سازمان شهرداریها در سال ۱۳۸۹ که به تمام شهرداریهای کشور نیز ابلاغ شد، از شهرداریها خواسته شد تا در صورت لزوم استفاده از مواد شیمیایی برای مبارزه با حیوانات موذی در سطح شهر، فقط از شرکتهای دارای مجوز لازم، دانش و تخصص کافی در زمینهی استفاده از سموم ومواد شیمیایی و تحت نظارت سازمان بهداشت استفاده کنند.
مدیرکل امورشهری استانداری قم عنوان کرد: لازم به ذکر است در سالهای گذشته توسط سازمان آب و فاضلاب استان در جهت کاهش تعداد موشهای شهری اقداماتی هم چون سمپاشی و طعمهگذاری صورت گرفتهاست اما نتایج لازم را به همراه نداشته است، چرا که به مرور زمان و بهدلیل ایجاد مقاومت های ژنتیکی در ساختار بدن موشها، سموم اثرگذاری خود را از دست میدهند، همچنین نوع استفاده از سموم نیز بسیار حائز اهمیت است، ممکن است سمی دارای اثر بسیارقوی باشد اما انتخاب شیوه و زمان نادرست برای استفاده از سم، اثر آن را کاهش دهد.
ملکی درخصوص تصمیم نهادهای مختلف در راستای کاهش حیوانات موذی در شهر گفت: در جلسه مشترک بین نمایندگانی از سازمان آب و فاضلاب، شبکه بهداشت، شهرداری و استانداری تصمیم بر آن شد تا اقدامات لازم در منطقهای از استان که دارای گزارشات بیشتری از حضور موشها است، آغاز شود و شبکه بهداشت نیز وظیفهی نظارت بر روند استفاده از سموم و آموزش صحیح افرادی که قرار است در زمینه کاهش تعداد موشهای شهری کار کنند را به عهده دارد.
ملکی پیرامون روشهای مورد نظر نهادها برای کاهش تعداد حیوانات موذی در شهر بیان کرد: موشها برای زندگی به غذا که اغلب زبالههای شهری است و محیط تاریک و مرطوب نیاز دارند، به همین خاطر اولین گزینه برای کاهش تعداد موشهای شهری، از بین بردن شرایط مساعد زندگی آنان مانند بهسازی محیط های شهری اعم از بوستانها و انهار و جلوگیری از نشت شیرهای آب و ایجاد چاله های آب در پارکها از طریق بستن منافذ، پر کردن شکافها، هرس کردن باغچهها، مدیریت پسماند شهری و جلوگیری از انباشت زباله است و گام بعدی نیز شناسایی و پاکسازی مراکز تجمع و تکثیر موشها است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از روشهای شیمیایی در گام اول توجیه عقلانی ندارد، خاطر نشان کرد: در صورت عدم دریافت نتیجه لازم از روشهای مذکور، از شیوههایی همچون سموم شیمیایی و طعمهگذاری استفاده خواهدشد و اکنون اولویتی ندارد.
مدیرکل امورشهری استانداری قم با اشاره به اینکه تعداد موشهای شهری در استان قم طبیعی بوده و به مرحله بحرانی و حاد نرسیده است، بیان کرد: نمیتوان گفت که تعداد موشهای شهری افزایش پیدا کرده است چراکه بیان این مطلب نیاز به بررسیهای دقیق علمی و میدانی دارد، اما به دلیل وجود گزارشهای مردمی در این زمینه، نهادهای مختلف در استان درصدد پیشگیری از مراحل حاد وجود موشهای شهری از طریق کاهش تعداد آنان برآمدهاند. /ایسنا
ثبت دیدگاه