اراک کلانشهری است که همیشه پروژههای بزرگ آن در بازه های زمانی بسیار طولانی به نتیجه میرسد و البته برخی هم کلا به نتیجه نمی رسد! برای مثال پروژه ساخت بیمارستان ولیعصر، کتابخانه مرکزی، تالار مرکزی، انواع و اقسام تقاطعهای غیرهمسطح، مجتمع آفتاب در مرکز شهر و … از این دست پروژهها هستند که سالهای بسیار چشم به بهرهبرداری از آنها دوختهایم، مسلما برای اجرای چنین پروژههای بزرگی زمان لازم است، اما نه در این حد که در اراک شاهدیم. البته این به درازا کشیده شدنها فقط منحصر به پروژه های عمرانی نیست، در واقع اراک جزو آن دسته کلانشهرهاست که حتی در پروژههای کوچک هم گرفتار زمان میشود. به نوعی می توان گفت که پروژه های خدماتی نیز در این شهر دست کمی از عمرانی ها ندارند، مثل پروژه مدیریت پسماند عفونی که همچنان ابتر باقی مانده است!
پرونده این پروژه ۱۴ آذرماه ۱۳۹۷ توسط خبرگزاری ایسنا، با گزارشی تحت عنوان “استخوان پسماندهای عفونی لای گوشت اراک” باز شد، بازخورد این گزارش مستند تا اندازه ای بود که نه تنها مسئولان ارشد استان که وزارت بهداشت نیز به موضوع ورود کرد و از مرکز بهداشت اراک خواستار رسیدگی سریع به موضوع شد.
امروز بیش از ۸۵۰ روز از اولین گزارش در خصوص پسماندهای عفونی اراک گذشته و هنوز اتفاقی که باید در این حوزه نیفتاده است در حالی که کافی بود یک پیمانکار قدرتمند وارد شود و این پرونده به سرانجام برسد.
در اواخر سال ۱۳۹۷ بارها استاندار مرکزی، معاونین وی، نماینده ولی فقیه، محیط زیست استان، شورای شهر و شهرداری نسبت به وضعیت جمعآوری و امحای این پسماندها واکنش نشان دادند، اما هیچ کدام از این واکنشها آنچنان قدرت نداشت که به نتیجه نهایی بینجامد.
اواسط مهرماه ۱۳۹۸ پس از کش و قوس های فراوان، جلسات کارگروه پسماند استان و تاکیدات و ضربالاجلها بالاخره یک شرکت دانشبیان به نام سورنآپ به عنوان پیمانکار مدیریت کامل پسماندهای عفونی اراک انتخاب شد. سه ماه پس از این انتخاب مشخص شد که شرکت هیچ اقدامی جهت جمعآوری، حمل و امحای زباله ها به انجام نرسانده است، تا جایی که در آذرماه مصوب شد که شهرداری تا پایان سال مسئولیت جمع آوری و امحای زباله ها را به انجام برساند.
سال ۹۸ بدون هیچ فعالیتی از جانب شرکت پیمانکار به پایان رسید، ۱۷ خردادماه ۹۹ در اولین جلسه کارگروه مدیریت پسماند، موضوع پسماندهای عفونی مجددا روی میز قرار گرفت و در بازه زمانی ۹۷ تا خرداد ۹۹، تنها کاری صورت پذیرفت احداث ترانشه بهداشتی در محل دفن اراک بود و کلاف سردرگم جمع آوری و حمل و امحای پسماندهای عفونی این کلانشهر همچنان به قوت خود باقی ماند.
این شرکت در تمام طول بیش از یک سال اخیر تنها وقتکشی کرد و با بهانهای چون در اختیار نداشتن فضایی برای استقرار تجهیزات اتوکلاو کار را با وقفه روبرو کرد که این امر به شدت مورد نقد پزشکان، سازمان نظام پزشکی و حتی برخی از اعضای پارلمان محلی قرار گرفت.
پیمانکار کار خود را از اول تیرماه ۹۹ به شکلی نصفه و نیمه با عقد قرارداد با پزشکان در اراک آغاز کرد، اما از همان ابتدا پزشکان اعتراض داشتند که عملکرد شرکت درست نیست، هزینه بیشتری نسبت به شهرداری دریافت می کند و برخورد عوامل جمع کننده پسماندها نیز مناسب نیست.
ششم مردادماه ۹۹ دکتر کاوه فلک افلاکی عضو شورای شهر اراک نسبت به صادق نبودن این شرکت انتقاد کرد و هشدار داد: این شرکت در زمان و موعد مقرر کار خود را در اراک آغاز نکرد، زیرساخت های لازم جهت بی خطرسازی و اتوکلاو را در اختیار نداشت و حتی هفت تا هشت برابر تعرفه سال های قبل برای انجام کار با پزشکان عقد قرارداد کرد و شهرداری هم متعهد شد که برای تکمیل فرآیند کار این شرکت در اراک سوله ای در محل دفن پسماند در اختیار قرار دهد ولی شرکت اعلام کرد که هزینه های این محل در هزینه کل پروژه دیده نشده است. این شرکت دانش بنیان اتوکلاو ندارد و قبل از اینکه معضل جدی در این رابطه ایجاد شود نسبت به این وضعیت هشدار می دهم.
ششم بهمن ماه درست ۶ ماه پس از هشدار فلک افلاکی، دکتر بحرینی رییس سازمان نظام پزشکی اراک با حضور در صحن رسمی شورای شهر اراک با انتقاد تند از عملکرد این شرکت، صراحتا اعلام کرد که به هیچ عنوان زیر بار همکاری با این شرکت پیمانکار جهت مدیریت پسماندهای عفونی اراک نمی رویم.
قیمت پیمانکار فراتر از دیگر استانهاست
بحرینی در همان جلسه تاکید کرد: با وجود اینکه به شرکت اعلام شد قیمتی فراتر از استان های دیگر دریافت میکند، اما توجهی نکرد و مرکز بهداشت مکررا تاکید داشت در صورت عدم عقد قرارداد با شرکت، مطب را پلمب می کند و علیرغم برگزاری چندین جلسه، مکاتبات مکرر با دانشگاه علوم پزشکی، دادستان اراک، استانداری و دادگستری مراتب اعتراض اعلام شد.
قطعا پزشکان از این پس با این شرکت همکاری نخواهد کرد، حتی اگر این امر منجر به بسته شدن تمامی مطب های شهر یا تجمع در مقابل استانداری مرکزی شود.
وی با تاکید بر اینکه این شرکت به هیچ عنوان صداقت ندارد و تاکنون به هیچ یک از صحبت های خود عمل نکرده است و به شخصه حتی اگر به توبیخ و دادگاهی شدن اینجانب بینجامد به هیچ عنوان زیربار همکاری با این شرکت نمی روم، گفت: این کار چندان بزرگی نیست و حتی خود سازمان نظام پزشکی توان انجام آن را دارد. اگر شهرداری سوله جهت استقرار تجهیزات را در اختیار ما قرار بدهد یک ماهه می توان کار را آغاز کرد و از شر چنین شرکت هایی نجات یابیم.
گرفتار رانت بازی این شرکت شدهایم
رییس سازمان نظام پزشکی اراک اسفندماه ۹۹ در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به جلسه مرکز بهداشت، نظام پزشکی و محیط زیست در اواخر بهمنماه در خصوص وضعیت جمعآوری و فعالیت این شرکت، اظهار کرد: پیرو صحبت های اینجانب و دستور دادستانی به مرکز بهداشت و محیط زیست مقرر شد که مجددا تا ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ به این شرکت برای فعالیت درست در اراک فرصت داده شود.
دکتر بحرینی که معتقد است این شرکت از رانت استفاده می کند و پشتیبانی دوباره برای ماندن آن در اراک و سپردن کار به این پیمانکار در کار است، گفت: تصمیم بر این است که شهرداری جهت واگذاری سوله جهت استقرار تجهیزات شرکت همکاری لازم را داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر این شرکت طبق روال سنتی در حوزه جمعآوری و حمل و تحویل پسماندها به شهرداری فعالیت دارد و اصلا از عملکرد آن راضی نیستیم، افزود: مطمئن هستیم که در مهلت مقرر هم این شرکت کاری پیش نخواهد برد و در واقع سازمان درگیر رانت این شرکت شده است.
رییس سازمان نظام پزشکی اراک با بیان اینکه سازمان به تنهایی توان مدیریت این نوع پسماندها را طبق استانداردها دارد و اگر سوله تحویل سازمان شود دستگاه را خریداری و کار را آغاز می کنیم، تصریح کرد: درست است که ورود سازمان به این عرصه بار اضافی محسوب می شود، اما قطعا هزینه کار را کمتر کرده و مدیریت درستی را به همراه خواهد داشت و قطعا اجازه نخواهیم داد که زباله های عفونی روی زمین بمانند.
به گزارش ایسنا، دلیل این حجم مماشات با این شرکت که هنوز تجهیزاتی مانند دستگاه اتوکلاو برای انجام کامل پروسه مدیریت پسماندهای عفونی در اختیار ندارد، مشخص نیست.
پیمانکار کار اجرایی انجام نداده
معاون امور عمرانی فرماندار اراک نیز با تاکید بر اینکه متولی اصلی وضعیت کنونی پسماندهای عفونی اراک دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی اراک است، افزود: این دو مجموعه باید اهلیت و توان فنی و سرمایه گذاری این شرکت پیمانکار را تعیین کند.
حجت الله نصیری تصریح کرد: با توجه به اینکه زمان بسیاری از انتخاب این شرکت گذشته است و این شرکت کار اجراییرا از پیش نبرده است به نظر می رسد که گزینه مناسبی برای مدیریت پسماند عفونی اراک نیست و تنها در امر مشاوره کار انجام داده اند.
با وجود نظرات منفی در خصوص فعالیت و عملکرد این شرکت دانش بنیان در اراک و تاکید برخی بر اینکه این شرکت توان کاری لازم را ندارد، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی نظر دیگری دارد.
پزشکان با پیمانکار همکاری نکردند
مهدی زندیه وکیلی در خصوص فعالیت این شرکت به ایسنا گفت: متاسفانه با این شرکت دانش بنیان در اراک همکاری لازم نشده است، قشری که باید فرهیخته باشند و باید سهم خود را برای حفظ محیط زیست بپردازند همکاری نکردند.
وی با بیان اینکه شرکت منتظر اختصاص زمین در مرکز دفن پسماند شهرداری اراک بود، گفت: دیگ و تجهیزات لازم جهت بی خطر سازی توسط شرکت خریداری شده است و مسلما با اختصاص زمین و همکاری پزشکان در عقد قرارداد، این شرکت کار خود را در اراک آغاز می کند.
پیمانکار نگران سرمایهگذاری خود است/تعلل و کم کاری از جانب همه صورت گرفته
زندیه وکیلی تصریح کرد: متاسفانه پزشکان برای پرداخت مبلغ ناچیز به شرکت جهت جمع آوری و حمل پسماندها به دنبال راه فرار و گریز هستند و با چنین رفتاری از سوی پزشکان این شرکت دچار ترس شده است که با سرمایه گذاری در اراک و عدم همکاری و عقد قرارداد از سوی پزشکان متضرر شود.
وی تاکید کرد: در بحث مدیریت پسماندهای عفونی اراک، کم کاری و تعلل از جانب همه مسئولان امر صورت گرفته است و تعلل این شرکت ناشی از موانع موجود در مسیر کار است چراکه اسناد خرید تجهیزات ارائه شده است و ظاهرا مسئله اختصاص زمین و سوله نیز حل شده است فقط مسئله عقد قرارداد از سوی برخی پزشکان مطرح است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی افزود: دستگاه قضایی نیز پیگیر است. باید همزمان با فعالیت شرکت، پزشکان نیز باید همکاری لازم را داشته باشند و انتظار می رود قشری که باید برای بهداشت جامعه ارزش قائل باشند بابت پرداخت مبلغ ناچیز در حوزه بهداشت همکاری کنند.
به گزارش ایسنا، این شرکت تنها معطل اختصاص زمینی برای تبدیل کردن آن به سوله و استقرار تجهیزات بود و کارگروه پسماند نیز فقط تا ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ جهت استقرار به او فرصت داد.
سوله ۱۵ بهمن تحویل پیمانکار شد
به گفته سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک اقدامات لازم جهت اختصاص سوله انجام شده است و مسلما با این روند شرکت باید سر موعد مقرر کار را در اراک آغاز کند.
فدوی اسفندماه ۹۹ با بیان اینکه این سوله از ۱۵ بهمن ماه تحویل شرکت شده است و طبق تصمیم کارگروه پسماند، شرکت باید ۲ ماه پس از تحویل سوله تمام تجهیزات خود را مستقر و کار بی خطرسازی را آغاز کند، به ایسنا گفت: در حال حاضر شرکت فقط در بحث جمع آوری فعال است و بی خطر سازی و دفن پسماند جمع آوری شده توسط شهرداری در حال انجام است در حالی که باید تمام پروسه جمع آوری حمل و امحا توسط شرکت انجام و پسماند بی خطر شده برای دفن به شهرداری تحویل شود.
به گزارش ایسنا، اینکه مسئولین هر چند ماه یکبار، مجددا تصمیم به دادن فرصت و فرجه به این شرکت میگیرند، ابهام برانگیز است. هرچند این فرصت دادن ها هم تاکنون به سرانجامی نرسیده است، چنانکه ۱۵ فروردین هم گذشت و خبری نشد.
تجهیزات به اراک نرسیده!
فدوی سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک روز گذشته در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بازدید انجام شده از محل دفن پسماندهای شهر اراک در عصر پانزدهم فروردین ماه، اظهار کرد: سوله ای که در اختیار شرکت سورن آپ قرار گرفته تقریبا تکمیل شده، اما هنوز تجهیزاتی در محل مستقر نشده است.
وی افزود: براساس اعلام شرکت، گویا به دلیل تعطیلات و بسته بودن جاده ها به دلیل کرونا، تجهیزات و دستگاه ها امکان حمل به سمت اراک را پیدا نکرده و در محل مستقر نشده اند و قول ۱۰ روز آینده را داده اند.
فدوی با بیان اینکه طبق تصمیم مسئولین امر، ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ آخرین فرصت این شرکت بوده است، تصریح کرد: از نظر بنده کوتاهی صورت گرفته است. هر چند که مسئول مستقیم مسئله پسماندهای عفونی اراک، کارگروه پسماند است و تصمیم نهایی را این کارگروه اتخاذ می کند، اما به هرحال این شرکت طبق زمانبندی عمل نکرده است و شهرداری و سازمان پسماند همچنان اقدام به بی خطرسازی و دفن پسماندهای عفونی شهر اراک خواهد کرد.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک تاکید کرد: انتظار می رفت که این شرکت برای اثبات خود به هر شکل ممکن تجهیزات و دستگاه ها را به اراک می رساند تا در محل مورد نظر مستقر شوند تا حرفی برای گفتن باقی نماند، اما متاسفانه این مهلت و وعده عملیاتی نشده است و قول ۱۰ روز آینده را داده اند.
به گزارش ایسنا، قطعا شیوع کرونا نگرانی ها در خصوص پسماندهای عفونی را بسیار بیشتر کرده است، هرچند حتی اگر کرونا هم نبود باز باید در این کار تسریع می شد تا شعارهایی که تحت عنوان تلاش برای ارتقای سلامت می دهیم تنها شعار باقی نمانند.
شرکت پیمانکار باز هم پس از گذشت بیش از یک سال به بهانه های مختلف کار را به انجام نرساند. در حال حاضر سوال اینجاست که پرونده خاک خورده پسماندهای عفونی اراک پس از آنهمه پستی و بلندی که از سر گذرانده، بالاخره بسته می شود یا در پیچ و خم سال های دراز رسیدگی، در یکی از چاله های مسیر گم می شود.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه