در گزیده گفت و گوی ۱۴ فروردین ۱۴۰۰خبرگزاری ایلنا با نادر انتصار استاد ممتاز علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمده است: سیاست خارجه ایران در یکسال گذشته در مواجه با دو دولت ترامپ و بایدن با چالشهای زیادی مواجه بود؛ ایران با ایستادگی در مقابل ترامپ اجازه نداد که دولت ترامپ که هدفش شکستن کمر ایران بود موفق شود، اما ارزیابی سیاست ایران در مورد بایدن حقیقت گرایانه نبود.
وی درباره تغییر سیاستهای ایران در منطقه و تامین نظر ایالات متحده و امکان ایجاد صلحی فراگیر میان ایران با عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس، گفت: جواب کوتاه من به سؤال شما جوابی منفی است. وقتی آمریکا میگوید «ایران باید سیاستهای منطقهای خود را تغییر دهد» منظورش این است که ایران مانند عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس منافع آمریکا در منطقه را به خطر نیندازد. البته انتظار آمریکا این نیست که ایران مانند عربستان به گاو شیرده واشنگتن تبدیل شود ولی دولت بایدن مایل است که ایران سیاستهای منطقهای آمریکا را در عمل به چالش نکشد.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجه درباره اینکه آمریکا از تعلل در بازگشت به برجام چه چیزی را دنبال میکند؟، خاطر نشان کرد: هدف آمریکا از تعلل در بازگشت به برجام تضعیف بیشتر اقتصاد ایران است، چرا که عقیده دارد، هرچه اقتصاد ایران تضعیف شود واشنگتن بعد از بازگشت به برجام میتواند امتیازات بیشتری از ایران بگیرد.
وی ادامه داد: از سویی ایران هم نگران است که آمریکا باز بخواهد قولهای نسیه به ایران دهد.
این استاد مسائل ژئوپلتیک درباره فاصله و عمق بسیار زیاد نظری و استراتژیک ایران و آمریکا و راه حل میانهای برای ایجاد فضای گفتوگو بین آنها، با بیان اینکه برخی از افراد و کشورها پیشنهادهایی در این مورد ارائه دادهاند، یادآور شد: مثلا” برداشتن تدریجی برخی از تحریمها در مقابل توقف تدریجی برخی از اقدامات اخیر ایران در صنعت هسته ای خود به عنوان راه حل میانهای برای ایجاد فضای گفتوگو ممکن است کاربرد داشته باشد، ولی فضای داخلی در آمریکا و ایران اجازه چنین راه حلی را نمیدهد. به هر حال هر دو طرف باید سعی خود را در چهار چوب دیپلماسی ادامه دهند با درک اینکه در کوتاه مدت انتظار تغییر در موضع یکدیگر نداشته باشند.
وی درباره مواضع کشورهای اروپایی تاکید کرد: با روی کارآمدن بایدن, محور آمریکا-اروپا به قطب یکسانی در مورد ایران تبدیل شده است. حتی در دوره رئیس جمهوری ترامپ که آمریکا و اروپا در برخی موارد سیاستهای متضادی را دنبال میکردند, اروپا در مورد ایران دنباله رو سیاست “فشارهای حداکثری” واشنگتن بود. اروپا در مورد ایران سیاست مستقلی از آمریکا نداشته و در دوران بایدن کاملا در چهار چوب آمریکا عمل خواهد کرد. ایران نباید انتظار عملکرد مستقل اروپا باشد.
انتصار در پاسخ به این سوال که اروپا چه کاری میتواند برای نزدیکی ایالات متحده و ایران انجام دهد؟، ابراز داشت: به نظر من اگر ایران روزی تصمیم گرفت با آمریکا روابطی نزدیک برقرار کند، مستقیما با واشنگتن وارد معامله شود و دنبال نقش دلالی اروپا نباشد؛ چون اروپا نشان داده است که نقش پادوی آمریکا را در مقابل ایران ایفا میکند. یعنی اروپا نه میانجی منصفی است نه بازیکنی مستقل در این مورد.
وی درباره نگرانی کشورهای منطقه و اسرائیل از بازگشت بایدن به میز مذاکرات گفت: کشورهای منطقه بخصوص اسرائیل نقش موثری در این مورد بازی کرده و خواهند کرد. هم اکنون یک کمیته هماهنگ کننده مشترکی بین آمریکا و اسرائیل در مورد ایران ایجاد شده که از طرف آمریکا جیک سالیوان که مشاور امنیت ملی در دولت بایدن است و در مذاکرات برجام هم نقش مهمی بازی کرده بود مسئول آن شده است.
این تحلیلگر ارشد مسائل بین المللی افزود: هدف اصلی این کمیته این است که سیاست های دولت بایدن در مورد ایران را با دولت اسرائیل هماهنگ کند. ضمنا شکافی را که قبل از انتخاب بایدن بین او و عربستان وجود داشت اکنون کم شده است و به نظر میرسد که روابط واشنگتن و ریاض به دوران سنتی خود برمیگردند و عربستان نقش مخرب خود را در ادامه تشنج بین آمریکا و ایران ادامه خواهد داد.
استاد دانشگاه الابامای جنوبی درباره دو نگرش در تیم بایدن درباره ادامه فشار حداکثری از یک سو و مذاکره از سوی دیگر، گفت: نه تنها برخی از اطرافیان بایدن خواهان ادامه فشار حداکثری به ایران بوده بلکه گروههای فشار و بسیاری از اتاقهای فکری خارج از دولت نیز خواهان ادامه این سیاست هستند. با توجه به جو ضد ایران که مدتها است در میان سیاستمداران آمریکا وجود دارد، طیف اول حداقل تا مدتی موفقتر از بخش دیگری که موافق مذاکره با ایران هستند خواهند بود.
وی اضافه کرد: این را هم باید در نظر داشته باشیم که در سیاست خارجی خود شخص بایدن محافظه کار و دیدگاه دوران جنگ سرد را دارد.
ثبت دیدگاه