کمتر از سه ماه به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است و جریان های مختلف خود را برای برپایی این رقابت بزرگ آماده می کنند. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی از هم اکنون به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانههای اعتدالی در شبانه روز گذشته در گفت وگو با چهرههای سیاسی و گزارشها خود، انتخابات ۱۴۰۰ را مورد بررسی قرار دادند و در مطالب خود محورهایی همچون؛ حضور افراد و چهره های نظامی را برجسته ساختند، همچنین آنها در گزارشی از آغاز ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری از ۲۱ اردیبهشت خبر دادند.
رسانههای اصلاح طلب در مطالب و گفت وگوهای مختلف به اهمیت حضور پرشور مردم در انتخابات ۱۴۰۰ پرداختند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند. روزنامه آرمان ملی در تیتری با عنوان قهر، دردی درمان نمیکند و روزنامه همدلی در تیتری دیگر با عنوان مشارکت ۱۴۰۰؛ دغدغه فعالان سیاسی، به این موضوع پرداختند. همچنین روزنامه ابتکار تعدد نامزدها در پازل انتخاباتی اصولگرایان را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
رسانههای اصولگرا نیز در این بازه زمانی در تحلیل های خود انتخابات ۱۴۰۰ را از منظرهای مختلف بررسی کردند و در مطالب خود محورهایی چون سعید محمد به دلیل تخلف، از فرماندهی قرارگاه خاتم منفک شد، حمایت اصلاحات از لاریجانی منتفی است و باید اصلاح در اصلاحات صورت دهیم، را برجسته ساختند.
رسانههای اعتدالی
دولت احمدی نژاد ۱۰۰ درصد نظامی بود
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی پرداخت و نوشت:
*انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم انتخاباتی مهم و سرنوشت ساز است.
* همانطور که سال ۹۲ ایران از یک مهلکه نجات پیدا کرد، در ۱۴۰۰ هم شرایط سخت تر است و باید ایران را از یک مهلکه دیگر نجات داد.
* دولت نظامی به مفهوم این نیست که باید حتما رئیس جمهورش نظامی باشد؛ از نظر من دولت نهم ۱۰۰ درصد نظامی بود و رئیس جمهورش هم نظامی نبود، دولت دهم ۱۰۰ درصد نظامی بود و رئیس جمهورش نظامی نبود.
*دولت نظامی یعنی دولتی که قاعده حکمروایی در آن قاعده نظامیگری است و قاعده مدنی نیست. مهم نیست که در راس آن نظامی باشند یا خیر و بالعکس هم است.
* یک مغلطه ای که دارد انجام میشود این است که رئیس جمهور نظامی یعنی دولت نظامی. به نظر من این یک انحراف مفهومی است.
*اگر رئیس جمهور نظامی سمبل قدرت سخت باشد، صددرصد مخالفم.
* من اصلا به قدرت سخت اعتقاد ندارم و میگویم اداره ایران بر اساس قدرت نرم است. اگر رئیس جمهور نظامی به مفهوم سمبل قدرت سخت است، صد در صد مخالف هستم.
*قدرت ناشی از اقلیت، راهکاری جز تندروی ندارد.
*سیاستمداران و روشنفکران ایران خیلی مسئولیت مهمی دارند.
ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری از ۲۱ اردیبهشت آغاز می شود
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گزارشی از آغاز ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری از ۲۱ اردیبهشت خبر داد و نوشت:
*براساس آخرین اعلام ستاد انتخابات کشور ثبت نام داوطلبین این انتخابات از روز سه شنبه مورخ ۲۱ اردیبهشت آغاز و تا پایان وقت اداری روز شنبه مورخ ۲۵ اردیبهشت به مدت ۵ روز ادامه مییابد.
* براساس ماده ۶۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری انتخاب شوندگان هنگام ثبت نام باید دارای شرایط زیر باشند: از رجال مذهبی، سیاسی، ایرانی الاصل ،تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران…
*به نظر می رسد که قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران مصوب ۵/۴/ ۱۳۶۴ با اصلاحات بعدی همچنان مبنای برگزاری انتخابات باشد.
*سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همزمان با انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و میاندورهای ای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی ۲۸ خرداد ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
*در حال حاضر ثبت نام انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و میان دوره ای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در حال انجام است.
رسانههای اصلاحطلب
قهر، دردی درمان نمیکند
روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم کاظم اکرمی تحلیلگر مسایل سیاسی منتشر کرد و نوشت:
*سیاسیون با رفتار و منش خود میتوانند انگیزهِ عموم را برای رای دادن بالا ببرند، جای هیچ شک و شبههای نیست.
* اصلاحطلبان هم در شرایط بدی قرار دارند. یعنی آنها از نظر مردم در مشکلات گذشته نیز نقش دارند؛ چون چهرههای شاخص اصلاحطلبی حاضر به عذرخواهی نشدند، طبیعی است که سبد رای این جریان هم تحت تاثیر قرار بگیرد.
* سیاسیونی که بنا به ورود به رقابتهای انتخاباتی دارند، باید با منطقگرایی به نوعی با هم رقابت کنند که نتیجه کارشان به وحدت ملی منجرشود تا از این طریق، جامعه آمادگی حضور در پای صندوق رای باشد.
* قهر با انتخابات به هیچ وجه به صلاح نیست و از هر منظر که نگاه کنیم، رای ندادن دردی از کشور و مردم درمان نمیکند.
* شورای نگهبان اجازه دهد افراد ملی و کارنامهداری که از شایستگی کافی برخوردارند به فضای رقابتی ورود کنند، اگر در انتخابات ریاست جمهوری، مشارکت بالا نباشد، دشمنان به سوءاستفاده از آن پرداخته تا به از این فضا برای منافع خود علیه کشورمان استفاده کنند.
*ناامیدی مردم، گرهها را کورتر خواهد کرد؛ به همین دلیل باید تلاش جریانها در داخل و خارج برای دلسرد کردن مردم را بیاثر کرد.
* شورای نگهبان و دیگر نهادهای رسمی، فرصت ظهور و نامنویسی را به نیروهای سالم و کاردان بدهند تا از این طریق، مردم بتوانند مسئولی با شایستگیهای بالا را برای اداره کشور انتخاب کنند.
مشارکت ۱۴۰۰؛ دغدغه فعالان سیاسی
روزنامه همدلی در گزارشی به دشواری های انتخابات؛ از پیامدهای کرونا تا عدم اقبال عمومی پرداخت و نوشت:
*این انتخابات یکی از سختترین انتخابات های ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است.
* در دروان کرونا بسیاری از کشورها شکل رایگیری خود را تغییر دادند تا بتوانند سطح مشارکتشان را حفظ کنند.
*درباره تأثیر کرونا بر کاهش مشارکت، وزارت کشور تاکنون تمهیداتیاندیشیده است. این وزارتخانه به عنوان مجری در نظر دارد که تعداد شعبه های اخذ رأی را افزایش دهد تا به این ترتیب مردم نگران شلوغی و احتمال ابتلا به کرونا را نداشته باشند.
*مسائل اقتصادی و دلخوریهای اجتماعی نیز مجموعهای میشوند که عوامل و موانع مشارکت هستند.
* موضوع مهم دیگر در مشارکت، سیاستها و جهتگیریهای اقتصادی و دستاوردهای سیاسی و اقتصادی دولت است که میتواند یک پایان بسیار خوش برای دولت و امیدواری برای اکثریت را به همراه بیاورد.
*اصلاحطلبان معتقدند که مهمترین عاملی که می تواند مردم را به پای صندوق های رأی برگرداند، حضور کاندیداهای این جریان است. آنان بر این باورند که اگر شورای نگهبان کاندیداهای اصلاحطلبان را رد صلاحیت نکند، مشارکت در انتخابات بالا می رود.
* برخی تأکید دارند که نمیتوان انتظار داشت که تنها با حل شدن موضوع تأیید صلاحیت مردم به صندوق های رأی بازگردند.
تعدد نامزدها در پازل انتخاباتی اصولگرایان
روزنامه ابتکار در گزارشی آرایش انتخاباتی جریان اصولگرا در انتخابات ۱۴۰۰ را بررسی کرد و نوشت:
* تعدد نامزدهای احتمالی در جناح اصولگرا به مسئله دردسرسازی تبدیل شود.
* اکثریت احزاب اصولگرا از نامزدی آیت الله رئیسی در انتخابات حمایت میکنند و در آن طرف محمدباقر قالیباف با توجه به تحرکات انتخاباتیاش احتمال حضورش تقویت شده است.
* ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف هر دو اعلام کرده اند که قصدی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ندارند اما روسای دو قوه قضائیه و مقننه رقابتی نه چندان پنهان را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آغاز کردهاند.
* به نظر میرسد معادلات انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ به همین سادگی قابل پیشبینی نباشد. چنانکه حضور افرادی جدید مانند عزت ضرغامی، رستم قاسمی، امیرحسین قاضی زاده هاشمی، سردار سعید محمد، سردار حسین دهقان و همچنین حضور متفاوت محسن رضایی بتواند پیش بینی ها را در اردوگاه اصولگرایی تغییر دهد.
* گزینههای احتمالی مانند سید حسن خمینی، اسحاق جهانگیری، مسعود پزشکیان، محمدرضا عارف همچنان در هالهای از ابهام قرار دارند.
رسانههای اصولگرا
سعید محمد به دلیل تخلف، از فرماندهی قرارگاه خاتم منفک شد
خبرگزاری فارس به گفت وگو با سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پرداخت و نوشت:
*برای اینکه نامگذاری سال در کشمکش انتخابات کمرنگ نشود، باید تبدیل به گفتمان غالب بر فضای انتخابات شود و جریانهای حاضر در صحنه، برنامههای خود را برای تحقق یافتن این شعار اعلام کنند.
*سپاه، رفتار سیاسی خود را بر اساس دکترینی تنظیم میکند و در این دکترین، یکی از مهمترین محورها، ممنوعیت ورود مصداقی سپاه به انتخابات است.
* از چندماه قبل، نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران، سندی را به همه ردههای سپاه ابلاغ کرده …سندی که در صدر خود، حمایت از کاندیدایی خاص را ممنوع و حرام شرعی میداند.
* منفک کردن سعید محمد از مسؤولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم به دلیل همین تخلف و رعایت نکردن مقررات از سوی ایشان بوده است.
* اساساً خود انتخابات برای این است که کمک کند تا امور مهمی چون تولید، بهتر انجام بگیرد.
باید اصلاح در اصلاحات صورت دهیم
خبرگزاری فارس به گفت وگو با محمد زارع فومنی دبیرکل حزب مردمی اصلاحات پرداخت و آورد:
*استراتژی ما در انتخابات ریاست جمهوری این است که اصلاح در اصلاحات صورت دهیم؛ چراکه معتقدیم باید دگرگونیهای و همچنین تغییر و تحولات بنیادینی در جریان اصلاحات صورت بگیرد و ما برای آن حرف نو و راهبرد جدیدی داریم.
* باید تلاش کرد اعتماد از دست رفته مردم را دوباره احیا کنیم اما باید نخست احیاگر جریان جدیدی در اصلاحات باشیم تا بتوانیم در انتخابات آینده تأثیر به سزایی بگذاریم.
* وقت آن رسیده که چهرههای تکراری اصلاحات بازنشسته شوند و میدان را برای تازه نفسها آماده کنند.
*انتقاد ما به جریان اصلاحات و اصلاح در اصلاح طلبی بر همین اصل تأکید دارد، هر چند نگاه به سرمایه اجتماعی و حمایت از هویت اصلاح طلبی نیز باید مدنظر باشد.
* باید با اندیشه و تفکرات نویی وارد انتخابات شد.
حمایت اصلاحات از لاریجانی منتفی است
خبرگزاری مهر به گفت وگو با «محمدجواد حقشناس» عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی پرداخت و نوشت:
* اگر یک نیروی حزبی سکاندار دستگاه اجرایی شود، حزب او پاسخگو خواهد بود.
*فضای سیاسی کشور در ۱۴۰۰ با ۹۲ به شدت متفاوت است و حتی اگر رهبر جریان هم اعلام نظر کند بدنه اصلاحات با آنها همراهی نخواهد کرد. اگر کارگزارنیها هم همان روش انتخابات مجلس یازدهم را اعمال کنند به جایی نخواهند رسید.
* اگر میزان مشارکت مردم در شهر تهران بالا باشد فهرست اصلاحات شانس زیادی برای پیروزی دارد زیرا خوب عمل کردهاند، به طوری که عملکرد آنها با دولت و مجلس قابل قیاس نیست!
*مهمترین کارکرد احزاب در نظام سیاسی، ارائه برنامه برای اداره جامعه و تربیت و معرفی نیرو [کادرسازی] است، به عبارتی باید نیروها را پرورش و به جامعه معرفی کنند.
* متأسفانه قانون انتخابات ما و همین طور قانون احزاب که باید هر دو مکمل هم باشند و یا حتی تبدیل به قانون جامع فعالیتهای سیاسی در کشور شوند، به شدت به صورت گریزان از همدیگر و گریزان از مرکز عمل میکنند.
*به ظاهر ما در کشور، احزاب متکثر در سطح ملی و استانی داریم اما متأسفانه نقش احزاب و حضور آنها در قدرت در کمترین حد ممکن است.
*مهمترین راه برای برون رفت کشور از وضعیت امروز و عدم پاسخگویی نهادهای قدرت به مردم و میلی که به سمت قدرت انفرادی شکل میگیرد به خاطر تضعیف جایگاه تحزب در کشور است از این رو ایجاب میکند هم احزاب اصولگرا و هم احزاب اصلاحطلب جهت ارتقا جایگاه تحزب در کشور تلاش بیشتری کنند.
ثبت دیدگاه