همزمان با افزایش خبرها و گمانه زنیها درباره سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در خردادماه ۱۴۰۰ برگزار شود، بحثهای رسانهای بیش از گذشته حول این محور می چرخند که چگونه می شود، انتخاباتی حداکثری و پرشور داشته باشیم.
به نوشته رسانهها، در شرایطی انتخابات ریاست جمهوری پیشرو همانند گذشته پرشور برگزار خواهد شد که این انتخابات بتواند حداکثری باشد؛ بحثی که به پیشبینیها در خصوص رد صلاحیت احتمالی برخی چهرههای شاخص اصلاحطلب اشاره دارد.
در این میان رسانهها به اعلام آمادگی برخی چهرهها نیز برای حضور در انتخابات اشاره کردهاند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانههای اعتدالی و اصلاحطلب در خبرها و تحلیلهای خود بیشتر بر اهمیت انتخابات رقابتی و لزوم تشویق مردم به مشارکت تاکید کردند. رسانههای اصولگرا اما امروز نیز همچون گذشته به بحثهای رقابتی و سخنپراکنی درباره جناح مقابلشان یعنی اصلاحطلبان ادامه دادند.
رسانههای اعتدالی
دلسردی مردم از انتخابات ربطی به بیگانگان ندارد
تارنمای خبری خبرآنلاین سخنان عباس عبدی درباره مشارکت در انتخابات را منتشر کرد.
عبدی در این سخنان میگوید:
** دلسردی مردم از انتخابات ربطی به بیگانگان ندارد.
** این که بگوییم بیگانگان در انتخابات دخالت میکنند، دردی را درمان نمیکند.
** آیا در همه این سالها دخالت نبوده؟ هر موقع مردم دیدند فضا مناسب است شرکت کردند و هر وقت دیدند شرایط مناسب نیست شرکت نکردند. در ۹۶ مردم مشارکت کردند ولی در ۹۸ شرکت نکردند.
** در انتخابات ۵۷ هم بیگانگان زنده بودند پسربطی نداره و اینکه بگوییم مردم تحت تاثیر بیگانگان هستند، جز توهین به جامعه کار دیگری انجام ندادهایم.
احتمال برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ بر اساس قانون جدید
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به نقل از علی حدادی سخنگوی کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها نوشت:
** در صورت تایید طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان انتخابات در سال ۱۴۰۰ بر اساس قانون جدید برگزار خواهد شد.
** شورای نگهبان ۱۴ ایراد به قانون انتخابات گرفته / تلاش میکنیم که اصلاح آن در انتخابات ۱۴۰۰ اجرایی شود.
** ان شاءالله شورای نگهبان اصلاحات انجام شده بر روی طرح را تایید و این قانون برای اجرا ابلاغ خواهد شد. به احتمال زیاد این قانون در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ قابل اجرا خواهد بود.
** این قانون حرکت ماندگاری در طول ۴۰ سال تاریخ انقلاب خواهد شد.
رسانههای اصلاحطلب
انتخابات مرکز ثقل سال ۱۴۰۰
خبرگزاری ایسنا گفتوگویی را با جهانبخش محبینیا فعال سیاسی درباره انتخابات منتشر کرد. محبینیا در این گفتوگو تاکید میکند:
** ۱۴۰۰ بزرگ ترین بازی سیاسی ملی را در خود جای داده است.
** در انتخابات ۱۴۰۰ هرکسی کالای خود را عرضه کند و هر ایده و برنامه ای که به مذاق مردم خوش آمد دولت ۱۴۰۰ را تشکیل دهد.
** تصورم بر این است که (در سال ۱۴۰۰) اگر نهایت دقت را در تمامی مسائل به صورت رسمی و غیر رسمی نداشته باشیم، شاید نتوانیم در شاخص های مهمی مثل تورم و گرانی نتیجه درستی داشته باشیم.
** همه مسئولین باید به قانون اساسی مراجعه کنند و اجازه دهند مردم نخبگان احزاب و اردوگاه هایی که قانون اساسی را قبول دارند، انتخاب کنند.
لزوم توجه بیشتر به بحث مشارکت
خبرگزاری ایلنا گفتوگویی را با طیبه سیاوشی نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی درباره انتخابات منتشر کرد.
در ادمه مهمترین محورهای سخنان سیاوشی آمده است:
** برای نظامی که مشروعیتش را از مردم میگیرد، معقول نیست که منتظر معجزه چند روز قبل از انتخابات باشد.
**مردم رئیسجمهور نظامی را نمیپذیرند.
** سرمایه اجتماعی اصلاحات کمرنگ شده است.
رسانههای اصولگرا
کاندیداتوری محمد ناظمیاردکانی
خبرگزاری فارس در خبری از اعلام کاندیداتوری محمد ناظمی اردکانی خبر داد و نوشت: جامعه اسلامی مدیران با صدور بیانیهای از کاندیداتوری محمد ناظمی اردکانی دبیرکل این حزب و وزیر اسبق تعاون برای انتخابات ریاست جمهوری سال۱۴۰۰ خبر داد.
نکات مهم در متن بیانیه مذکور به شرح ذیل است:
** سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ۲۹ خرداد ماه، در شرایط حساس کشور برگزار می گردد. رهبر فرزانه انقلاب نیز بر اهمیت انتخابات پیش رو تاکید فراوان نموده اند.
** ما با همه وجود درک می کنیم، تلاطمهای سال های اخیر کشورکه بخش اعظم آن ریشه در سوء مدیریت مزمن در نظام اجرایی کشور دارد، شما را در سختی و رنج طاقت فرسا قرار داده است. متاسفانه تذکرات و توصیه های دلسوزان نظام و در راس آنان مقام معظم رهبری، مورد توجه قرار نگرفت، بطوریکه فشار اقتصادی و روانی بیش از هر زمانی غلبه پیدا کرده است.
کاندیداتوری مهمانپرست
خبرگزاری تسنیم از کاندیداتوری رامین مهمانپرست سفیر اسبق ایران در لهستان و سخنگوی پیشین وزارت خارجه خبر داد و به نقل از وی نوشت:
** خبر را تایید میکنم و آماده ثبتنام در انتخابات هستم.
** بصورت مستقل در انتخابات ثبتنام میکنم.
** حضور من در انتخابات مستقل است و به توصیه کسی ثبتنام نمیکنم.
تاکید روحانی برحفظ مردمسالاری در انتخابات
خبرگزاری مهرسخنان تازه دکتر حسن روحانی رییس جمهوری در هیات دولت درباره انتخابات را منتشر کرد. در ادامه به مهمترین محورهای این سخنان اشاره شده است:
** ۱۲ فروردین را در خرداد تکرار کنیم.
** مراقب فرافکنی آمریکاییها باشیم.
** دولت جدید آمریکا گفته است کار دولت قبل اشتباه بوده و فشار حداکثری جواب نداده اما در عمل باز هم تحریم و فشار است و ما دیپلماسی نمیبینیم.
** اداره کشور ایران در اختیار مردم است و این مردم هستند که بالاترین مقامات کشور و مدیریت کشور را با صندوق آرا و با آرای خودشان برمیگزینند و انتخاب میکنند. این خیلی مهم است که نظر و آرای مردم و انتخاب مردم با این روش است.
** خدای ناکرده اگر انتخاباتی داشته باشیم که مشارکت حداکثری در آن انتخابات نباشد، یک ضربه بسیار بزرگی به راه و روشی که در ۱۲ فروردین انتخاب کردیم، زدیم.
انتقاد از نبود مانیفستی برای اصلاحطلبان
تارنمای خبری و تحلیلی مشرق در یادداشتی با عنوان چرا اصلاحات از انتشار مانیفست اصلاحطلبی عاجز است؟، نوشت:
** زمان به سرعت در حال گذر است و چیزی تا آغاز رسمی انتخابات باقی نمانده است. بااینحال یک چالش مهم همچنان گریبان گیر اصلاحطلبان است؛ چرا خبری از مانیفست نیست؟
** چالش اصلاحطلبان این است که نگارش مانیفست به صلاحدید ناسا و احزاب شهجا باشد یا آنکه تدبیر این امر به نواندیشان و کنشگران مدنی واگذار شود.
** پرسش مهم این است که چرا اصلاحطلبان از تدوین یک مانیفست غنی و راهگشا عاجزند؟ آن هم در شرایطی که به باور برخی از تئوریسینهای این جریان، اساساً در انتخابات ۱۴۰۰ پیروزی گفتمانی اصلاحطلبان بر پیروزی نامزد اصلاحطلبان اولویت دارد و به گفتهٔ محسن آرمین، انتخابات بعدی انتخابات اصلاحطلبان نیست و باید به تهیه مانیفست و سازماندهی درونتشکیلاتی پرداخت.
** شکاف اصلاحطلبی حزبی و غیرحزبی روز به روز تشدید میشود. هراس اصلاحطلبان این است که تهیه مانیفست به انگیزهای برای تشدید منازعات این جریان تبدیل شود.
** آنچه محل مناقشه قرار گرفته این است که چه کسی متولی نهایی نگارش مانیفست است و چرا با وجود ظرفیت نظری و عملی نواندیشان و کنشگران مدنی، انحصار تهیه مانیفست درید ناسا و احزاب اصلاحطلب باشد.
ثبت دیدگاه