
بسیاری از آنها میگویند سرمایهگذاری سنگینی برای کسبشان کرده بودند و حالا دست روی دست گذاشتهاند و حیرتزده اوضاع و احوال را نظاره میکنند. حوالی میدان کاج، در یکی از شبهای ممنوعه قرنطینه کمتر کسبوکاری فعال است. بیشتر فستفودیها تعطیلند و کرکرههایشان را پایین داده و رفتهاند؛ گویی امیدی به بیرونبر فرستادن هم نداشتهاند.
ساعت ۹شب برای رستورانها سرچراغی است و دخل را پرمیکند، اما حالا نخستین هفته از قرنطینه پاییزی سال۹۹ است و این شب نه چراغی دارد و نه مشتری.
با این که ستاد ملی مقابله با کرونا به رستورانهای بیرونبر اجازه فعالیت داده است، اما به نظر میرسد اکثریت آنها ترجیح دادهاند همزمان با قرنطینه کرکرهها را کاملا پایین بکشند و آغاز به کار را به پایان این دوره موکول کنند.
مهدی، صاحب یک فستفودی است که تخصصش پیتزاست و امشب آمده که مغازه را ببندد و برود: «درآمدی که حتی با وجود بیرونبری به دست میآید در نهایت برای ما ضرر است؛ چون فروش چندانی نداریم و همین که مغازه باز باشد هزینههایمان بیشتر میشود. فعلا ببندیم به صرفهتر است.» برای او بهصرفهتر است، چون مالک است و اجاره نمیدهد.
با وجود این در سومین شب ممنوعیت تردد در تهران هم رستورانهای بزرگ تعطیلند و هم فستفودیهای کوچک و برگریهایی که برای خودشان در شهر نام و آوازهای به هم زدهاند. در این میان تنها یک رستوران بزرگ چراغهایش روشن است؛ رستورانی که به مدد شیشههای بزرگی که رو به خیابان دارد، میشود داخلش را دید زد.
رستوران بدون بوی غذا معنا ندارد. تا سفارش مشتری نباشد، سرآشپز غذا سرو نمیکند و با این وضعیت، بوی غذا هم کمکم دارد از تن ساختمان بیرون میرود. صاحب جوان رستوران میگوید، ۶۰درصد فروشش را از دست داده و همین فروش باقیمانده را هم از صدقه سر فناوری حفظ کرده است؛ فناوریای که او روی آن مدتهاست سرمایهگذاری کرده و حالا دارد جواب میدهد:
سیستم ثبت سفارش رستوران حرف مالک جوان رستوران را تأیید میکند. ۹۰درصد مشتریها اپلیکیشنی هستند و ۱۰درصد هم تلفنی.
برای خوشخوراکها بازیم
در سوی دیگری از شهر، تعطیلی و منع تردد شبانه حریف شکمبازها و ساندویچخورها نشده و با وجود سوز سرما و باران تند هنوز فستفودیها و رستورانها با ترفند بیرونبری غذا کارشان را ادامه میدهند. هرچند کرونا دیگر آن مشتریهای دست به نقد و همیشه منتظر خوشمزههای پیچیده شده لای نانهای فرانسوی را مانند قبل به صف نکرده، اما هنوز دستگاه کباب ترکی میچرخد و دل دوستدارانش را با خود میبرد.

مسئول شیفت فستفودی میگوید مالک برندشان بنای تعدیل نیرو نداشته و همه بچههایی که قبلاً کار میکردند هنوز هم دارند کار خود را ادامه میدهند: «فروشمان کم شده؛ نزدیک ۸۰درصد. تازه ما برندیم و همه ما رو میشناسند.
بعد کلی غر میزند که چرا اداره مالیات هوای آنهایی که فشارها را تحمل میکنند، ندارند و غمشان را نمیخورند. بعد غر زدنها نوبت به انتقاد میرسد؛ انتقاد از شرکتهایی که باید به آنها برای رساندن سفارش مشتریها کمک کنند، اما این کار را درست و حسابی انجام نمیدهند: «شرکتی هست که با آن کار میکنیم و پیک ماست از ساعت ۲۱ به بعد کار نمیکند.
کمی بالاتر از فستفودی، روشویی تعبیه شده که برخی مشتریها که وسواس بیشتری دارند، میتوانند با زدن پدال، دست و صورت خود را با کمک صابون بشویند و با دستمال کاغذی خشک کنند. این هم راهی است برای کمک به اطمینان دادن به مشتریها برای تضمین بیشتر سلامت؛ مشتریهایی که این روزها از ترس ابتلا به کرونا با خوردن غذای بیرون، کمتر به فستفودیها سر میزنند و غذا میخرند.
زندهباد کرونا
مهدی، ترک موتورش نزدیک فستفودی خیابان ستارخان نشسته و یقه کاپشنش را تا آخر بالا داده تا از سرمایی که روی موتور نشستن دوچندانش میکند، خود را در امان نگه دارد. زیر چشمی هم دور و اطراف را میپاید و هم نقشهای که مسیریاب نشانش میدهد تا غذاهایی را که از فستفودی تحویل گرفته به مقصد برساند را چک کند.
گرفتن پیک کمکی این روزها بین پیکیها دارد باب میشود. مهدی میگوید، خیلی از مشتریهایی که این طور غذا سفارش میدهند، مهمانی خانوادگی یا جشن تولد و چیزهایی مثل این دارند: «همین هفته ۴بار کلی غذا و کیک تولد بردم. ۲بار هم پیک کمکی داشتم. بیشترشان هم حوالی همین ستارخان و نزدیکای میدان آزادی بودند.
به نظر میرسد کرونا برای هرکس خوب نبوده، برای پیکهایی مانند مهدی بد هم نبوده و او را به درآمد بیشتری به نسبت قبل از دوره بیماری رسانده است؛ «الان چند هفته است غذاپزی و فستفودی و رستوران غذای بیرونبر دارند؛ برای همین مشتریهای ما هم زیاد شده و اگر قبل این روزی ۲۰تا سفارش میگرفتیم الان شده روزی ۶۰تا.
بعد با خندهای ریز میگوید: «چرا میگن مرگ بر کرونا؟» بعد استارت اتوماتیک موتورش را میزند و با تکان دادن سر، خداحافظی میکند تا غذایی را که دارد سرد میشود، دست سفارشدهندهاش برساند.
دولت حمایتی از رستورانداران نکرده است
علیاصغر میرابراهیمی، رئیس اتحادیه رستورانداران میگوید: تعطیلی دوهفتهای ضربه دیگری به رستورانداران است؛ چرا که اگر قرار به تعطیلی است باید تمام ادارهها، ارگانها، ترددها و سایر مشاغل نیز تعطیل شوند.
منبع: روزنامه همشهری






ثبت دیدگاه